Европейският съвет в търсене на решения за бежанската криза

Снимка: European Commission
Снимка: European Commission
Снимка: European Commission

Държавните ръководители на страните от ЕС изразиха своята решителност в съвместното намиране на решения за бежанската криза. От вчера се провежда двудневна среща на върха в Брюксел, в която основните теми на фокус са бежанската криза и преговорите за оставане на Великобритания в ЕС. По-рано тази сутрин председателят на Европейския парламент, Мартин Шулц заяви, че европейските лидери са се споразумели за съвместен „европейски“ подход в търсенето на решения.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подчерта ключовата роля на Турция  в този процес. Европейският съвет настоява за пълен и незабавно прилагане на Плана за действие между ЕС и Турция, за да се намали потока от мигранти към Европа. Турция вече предприе значителна стъпка като наскоро предостави достъп на сирийските мигранти до пазара на труда, но притокът на мигранти към Гърция все още остава висок. Европейските лидери изразяват намерението си за търсене на устойчиво решение и редуциране на нелегалното проникване на мигранти от Турция към ЕС. Преговорите с Турция в търсене на по-ефективни решения ще продължат на среща на върха в началото на март.

Държавните лидери потвърдиха и намерение за по-тясно сътрудничество на ЕС и по-конкретно на ФРОНТЕКС с НАТО по отношение на мигрантската криза и нелегалното преминаване на мигранти през Бяло море.

Междувременно ЕС ще продължи да изпраща хуманитарна помощ за сирийските бежанци, както и за съседните на Сирия държави.

По отношение на Шенген, страните членки заявяват намерението си за възстановяването на нормалното функциониране на Шенгенското с пространство.

Източник: European Commission