Европейският съюз и новият COVID-19

0
845
Президентът на ЕК - Урсула фон дер Лайен в центъра, говорейки на пресконференцията за COVID-19 в Европейския координационен център в Брюксел. Отдясно - европейският комисар по транспорта Адина Вълян, европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон и комисарят по здравеопазването Стела Кириакиду/Снимка: Вирджиния Майо

Вчера по обяд в Европейския координационен център за реагиране при извънредни ситуации, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде пресконференция по повод действията на Евройпейския съюз във връзка с коронавируса (COVID-19).  Тя обяви създаването на екип за координация на въпроси, свързани с новия коронавирус – Corona response team. Екипът работи в три основни области: здравеопазване, мобилност и икономика. Здравеопазването включва информиране на европейските граждани, превенция, доставки и лечение. Мобилността, от своя страна, включва транспорт и съвети при пътуване, а икономиката – туризъм, транспорт и търговия, както и макроикономика.

Екипът, отговорен за коронавируса на ниво ЕС се състои от петима комисари: комисарят по управление при кризи Янез Ленарчич, комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду, комисарят по вътрешни работи Илва Йохансон относно границите, комисарят по транспорт Адина Вълян, отговаряща за мобилността и комисарят по икономика Паоло Джентилони.

Създаден е и уебсайт, на който всички граждани могат да получат актуална информация в трите, споменати по-горе области, както и връзки към специализираните уебсайтове на държавите членки, най-новите проучвания и друга подходяща информация.

Същевременно рискът от заразяване в ЕС е повишен от „лек към умерен“ до „умерен към висок“. Комисията увери, че има силна координация в действията на всички 27 държави –  членки на Европейския съюз. Въпреки това, взетите мерки варират, тъй като ситуацията е различна в различните държави. Комисията съветва страните членки да имат готовност, понеже е вероятно ситуацията да се влоши. Комисарите са отправили послание към всички здравни министри в държавите членки да имат готовност за достатъчно ресурси, капацитети на лабораториите, за тестване и концентрация на мерките по границите.

В последвалата дискусия Комисията уведоми, че решението дали държавите да затворят границите си е тяхно и то трябва да бъде уважавано. Всяка държава може да наложи допълнителни ограничения спрямо обстоятелствата. Добър вариант е и компаниите да обмислят опция като „работа от вкъщи“ в срок за две седмици.

В макроикономически аспект са засегнати цели сектори и вериги за доставки, като не е ясно дали ще има  V-образно възстановяване (рязък спад и бързо възстановяване), както беше прогнозирано.

Стартира се ускорена процедура за възлагане на обществени поръчки за лични предпазни средства с 20 държави членки, като поканите за търгове са изпратени до редица избрани компании, идентифицирани чрез анализ на пазара. Това ще улесни необходимия и справедлив достъп до лични предпазни средства за страните членки, за да се сведе до минимум потенциалният недостиг. „Подписването на договорите трябва да приключи най-рано в началото на април“ – заяви Комисията.

Комисията обяви, че в случай на отменени полети и извънредни ситуации, компанията, която предоставя услугите, не е длъжна да компенсира полетите, дори и ако те са отменени в по-кратък срок от 14 дни преди полета. Ако пасажерите доброволно отменят полета, той също не се компенсира.

Функцията на Комисията е да информира, съветва и координира, но мерките за превенция и защита трябва да се вземат от самите страни членки.

Ясемин Юсуф