Европейски младежки форум и евродепутати призовават за повече инвестиции за младежите

European_Youth_Forum.svg

Европейският младежки форум (ЕМФ) и членове на Европейския парламент призоваха за повече инвестиции от европейския бюджет насочени към младежите. На 3 май, по време на събитието „Младежкият глас в бюджета на ЕС“, младежки организации и млади активисти призоваха европейските лидери да приоритизират младежките политики при предстоящите дебати за бюджета на ЕС.

Според Европейския младежки форум спрямо сегашната Многогодишната финансова рамка 2014-2020 се изразходват по 28 евро на младеж годишно. Освен това, средствата предвидени за образование, обучения и младежи се равняват на 0.8% от бюджета на ЕС. В същото време ЕМФ добавя, че много младежки организации са изправени пред финансови трудности в собствените си страни и държавните средства за тях се орязват все повече. Работата на тези организации обаче е все по-необходима с оглед на трудностите, пред които са изправени младежите при професионалната им реализация.

Поради това Европейски младежки форум настоява за инвестиции, особено в програми като „Еразъм+“, Инициативата за младежка заетост и програма „Европа за гражданите“.

Вчерашният дебат се организира съвместно с Интегрупата по младежки въпроси в Европейския парламент. Интергрупите са неформални групи в ЕП, състоящи се от депутати от различни политически семейства. Те дават възможност на депутатите да се срещат в по-неформална обстановка, да обменят информация и да обсъждат специфични въпроси от общ интерес.

Съпредседателят на Интергрупата по младежки въпроси Ейдер Рубиал (останалите двама председатели на Интергрупата са евродепутатите Ева Паунова и Тери Райнтке) заяви:

„Ние, от Интегрупата по младежки въпроси, вярваме, че е особено важно на младите хора да се даде възможност да участват в най-важната политическа дискусия в ЕС. На тази среща ние искахме директно да обсъдим с младите хора и младежките организации как да се изразходват европейски средства по най-благоприятния за младежите начин. Аз ще взема предвид предложенията и ще ги отнеса към Европейския парламент по време на предстоящите дискусии относно Многогодишната финансова рамка. Инвестициите в младите хора днес са по-нужни от всякога. Европа не може да си позволи да загуби младото поколение“.

Заместник-председателят на Европейски младежки форум, Луис Алварадо Мартинез от своя страна заяви:

„Чуваме от политиците, че младите хора са техен приоритет отново и отново. Ние обаче започваме да гледаме със скептицизъм на тези твърдения, тъй като те продължават да пренебрегват инвестициите в младите! Младите хора са изправени пред неравенство, трудности по пътя им към пазара на труда и достъпа до качествени работни места, а младежките организации, които могат да им помогнат, са поставени в ролята на страничен наблюдател. Именно затова, ние призоваваме Европейският съюз да превърне обещанията си в действия като инвестира в мерки и програми, които са важни за младите хора. Нямаме търпение да работим с нашите партньори от Европейския парламент, за да превърнем всичко това в реалност“.

Европейски младежки форум (ЕМФ) е платформа от младежки организации от цяла Европа. В нея членуват национални младежки съвети и международни неправителствени организациии. ЕМФ събира представители на младежта от цяла Европа като подпомага овластяването на младите хора и насърчава активното им участие в обществения живот. След двудневното събрание официално броят на членуващите младежки организации в ЕМФ достига до 100 организации.

От 2015 г. Национален младежки форум, в който членува Дружество за ООН в България, е пълноправен член на Европейски младежки форум.

Източници: Европейски младежки форум, Европейски парламент