„Намирам Програмата „Български младежки делегати към ООН“ за най-важния елемент в дейността на Дружеството за ООН в България през последните няколко години. Широкото присъствие на колеги от Министерството на външните работи днес, макар и виртуално, е израз на подкрепата ни за вашия ентусиазъм и на моите лични симпатии към вас.“ С тези думи започва поздравителният адрес на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи,Екатерина Захариева, с което се обръща към българските младежки делегати към ООН на традиционния за декември брифинг.  

Днес се проведе онлайн брифинг на младежките ни делегати към ООН, с който бе отчетена дейността им от март до декември 2020 година. Заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов лично приветства делегатите и пожела да продължават със същия ентусиазъм да представляват страната ни в международните форуми. „Нашата надежда е във вас“, каза още той.

На брифинга в МВнР присъстваха дипломати и представители на ресорните дирекции в министерството, Дипломатическия институт, експерти от Министерство на младежта и спорта, представители на Управителния съвет на Дружество за ООН в България и партньори от неправителствени и младежки организации – Българска платформа за международно развитие (БПМР), Национален младежки форум (НМФ), Асоциация за подпомагане на академичната общност (АПАО) и сдружение “Национална младежка карта”.

Богомила Корманова и Минко Даскалов – български младежки делегати към ООН, мандат 2019-2020

В представянето си младежките делегати с мандат 2019-2020 г. Богомила Корманова и Минко Даскалов акцентираха върху виртуалното си участие в Трети комитет в рамките на 75-тата сесия на Общото събрание на ООН, по време на което Богомила отправи историческо видеообръщение от името на българската младеж, излъчено в залата на Общото събрание. Делегатите отбелязаха също и проведените си две успешни кампании – „Целите за устойчиво развитие 2019“ и „Преподаватели иноватори“, както и участията си в международни младежки конференции на Шотландия и Северна Македония.

Кристиана Стоянова и Тодор Рогошев представиха детайли около двумесечното си встъпително обучение, през което преминаха като новоизбрани младежки делегати на България към ООН. През месец август те проведоха ежегодната национална анкета, която цели да идентифицира приоритетите за техния мандат, като резултатите от тази година са качествено образование, заетост и участие в процесите на вземане на решения.

Кристиана Стоянова и Тодор Рогошев – български младежки делегати към ООН, мандат 2020-2021

Българските младежки делегати към ООН имаха специални роли в инициатива на Европейската служба за външна дейност, която се проведе на 22 октомври и отбеляза 10-годишнината на организацията, както и 75-тата годишната на ООН. Кристиана Стоянова, заедно с унгарският си колега младежки делегат, проведе интервюта със заместник Генералния секретар на ООН, Амина Мохамед и Юта Урпилайнен, комисар по международните партньорства в Европейската комисия. Тодор участва във видео компилациите, които съдържат призиви от страна на младежки делегати с фокус върху избраните от тях приоритети – климатичните промени и опазване на околната среда, образованието, младежката безработица, защита правата на човека, младежкото участие в процесите по вземане на решения.

В заключение Кристиана и Тодор обявиха предстоящото си първо събитие за техния активен мандат, което ще се проведе още в началото на януари – обявяване на приоритетите, по които ще работят в мандата, както и ще представят план за дейностите и кампаниите си.

Програмата „Български младежки делегати към ООН“ се координира от Дружеството за ООН в България с подкрепата на Министерството на външните работи.