Ел Ниньо заплашва най-малко 60 милиона души в развиващите се страни

0
1111
UN Photo/Tobin Jones
UN Photo/Tobin Jones
UN Photo/Tobin Jones

Ел Ниньо е заплаха за най-малко 60 милиона души във високорисковите развиващи се страни, съобщиха от Световната здравна организация към ООН (СЗО) и нейните партньори. Тази година се предвижда значително глобално увеличение на здравните последствия от бедствията, предизвикани от Ел Ниньо.

Ел Ниньо е затопляне на централната и източната тропическа част на Тихия океан, което засяга режима на валежите и температурите в много части на света, като най-силно се проявява в тропическите райони на Африка, Азиатско-Тихоокеанския регион и Латинска Америка, които са особено уязвими към природни бедствия. Обикновено някои места получават много повече дъжд от нормалното, докато други получават много по-малко. „От Етиопия през Хаити до Папуа Нова Гвинея, всички сме свидетели на щетите от Ел Ниньо и сме убедени, че въздействието върху общественото здраве е вероятно да продължи през цялата 2016 г., дори и след като Ел Ниньо затихне“, каза в прессъобщение д-р Ричард Бренън, директор на отдел „Управление на риска от бедствия и хуманитарна помощ” на СЗО. „За да се предотвратят смъртните случаи и заболяванията, правителствата трябва да инвестират незабавно в укрепването на готовността си за реагиране“, подчерта той.

Според нов доклад на СЗО, тежка суша, наводнения, проливни дъждове и повишаване на температурите са вече известни последици от Ел Ниньо, които могат да доведат до продоволствена несигурност и недохранване, огнища на болести, остър недостиг на вода, както и прекъсване на здравните услуги. Последиците за здравето обикновено са по-интензивни в развиващите се страни с по-малко възможности за намаляване на последиците за здравето. Сегашният Ел Ниньо 2015-2016 г. се очаква да бъде най-лошият за последните години, сравним с Ел Ниньо през 1997-1998 г., който имаше големи последици за здравето в световен мащаб. По данни на СЗО, в Източна Африка в резултат на Ел Ниньо през 1997-1998 г. валежите са били необичайно тежки и са довели до сериозни наводнения и епидемии от малария, холера и чума по говедата.

Въз основа на най-новите данни на ООН, докладът твърди, че около 60 милиона души ще бъдат засегнати от Ел Ниньо през тази година с много вредни последствия за здравето. До този момент исканията за финансова подкрепа, подадени от седем високорискови страни – Етиопия, Лесото, Кения, Папуа Нова Гвинея, Сомалия, Танзания и Уганда – са достигнали 76 млн. долара. СЗО очаква повече страни да търсят финансова подкрепа, за да се отговори на Ел Ниньо ефективно. Част от отговора ще бъде осигуряване на допълнителни здравни услуги на хората в нужда, като например засилване на наблюдението и спешни ваксинации. За непосредствените нужди също са необходими средства, за да се осигури лечение на тежко недохранените деца в много страни, като например Етиопия.

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Моника Антонова