Задайте въпроси към кандидатите за непостоянни членки на Съвета за сигурност

f4ad647e-770f-4ae0-9b5e-ca81421d2310
Снимка: WFUNA

Световната федерация на Асоциациите на ООН (WFUNA) организира първия в историята публичен дебат с държавите кандидати за непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. Изборите за непостоянни членки ще се проведат през месец юни.

По време на дебата постоянните мисии на държавите кандидати за място в Съвета за сигурност ще имат възможността да представят своята мотивация пред широката общност.

В рамките на процеса на публичен диалог ще бъдат проведени три отделни дебата на 23 май, 24 май и в началoто на юни (датата предстои да бъде обявена) в Централната сграда на ООН в Ню Йорк.

Световната федерация на Асоциациите на ООН призовава гражданското общество да се включи диалога. За целта може да изпращате кратки въпроси, които да бъдат зададени към кандидатите по време на дебата на адрес UNSC@wfuna.org.

Съветът за сигурност на ООН се състои от общо 15 държави членки – 5 постоянни (Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ) и 10 непостоянни членки с двугодишен мандат. Всяка година Общото събрание на ООН избира 5 непостоянни членки. На 18-тото Общо събрание на ООН през 1963 г. е взето решение непостоянни държави членки на Съвета за сигурност да бъдат избирани на регионален принцип както следва:

  • пет държави представители на азиатския и на африканския регион
  • една държава от източноевропейския регион
  • две държави от латиноамериканския регион
  • две държави от западноевропейския регион и други

Кандидати за непостоянни членки на Съвета за сигурност през следващите две години са: Етиопия, Италия, Казахстан, Нидерландия, Швеция и Тайланд.

Световната федерация на Асоциациите към ООН (WFUNA) е глобална неправителствена организация, която представлява и координира работата на над 100 Асоциации на ООН по света. Дружество за ООН в България е организация, членуваща в Световната федерация. 

WFUNA-Logo