Задайте въпрос към кандидатите за Генерален секретар на ООН

unsg

На 12 юли 2016 г. ще се проведе ново изслушване на кандидатите за Генерален секретар на Организацията на Обединените нации. Неформалните диалози се организират от председателя на Общото събрание на ООН в партньорство с медийната мрежа на Al Jazeera. Събитието ще бъде предавано на живо по UN Web TV.

Агенцията на ООН за връзки с неправителствения сектор ще фасилитира процеса като предостави въпросите, които ще бъдат зададени на кандидатите.

До 6-ти юли всеки гражданин може да изпрати своите въпроси, попълвайки онлайн формуляр или публикувайки въпрос в социалните мрежи Twitter и Instagram с хаштаг #UNSGcandidates.

Процедурата по номиниране на кандидати за поста стартира през декември 2015 г. До момента официално номинирани от правителствата на своите държави са Серджан Керим (Македония), Весна Пушич (Хърватия), Игор Лукшич (Черна гора), Данило Тюрк (Словения), Ирина Бокова (България),Наталия Герман (Молдова), Антонио Гутиереш (Португалия), Хелън Кларк (Нова Зеландия), Вук Йеремич (Сърбия), Сусана Малкора (Аржентина) и Мирослав Лайчак (Словакия). През април месец по инициатива на председателя на Общото събрание се проведоха първите неформалните диалози с кандидатите, които продължиха три дни, а през месец юни бяха изслушани последните двама кандидати, включили се в надпреварата.

България номинира своя официален кандидат за поста Ирина Бокова през февруари 2016 г.

Следващият Генерален секретар на ООН ще бъде избран до края на годината и ще встъпи в длъжност от 1 януари 2017 г.