[:bg]Заедно за мира – уважение, сигурност и достойнство за всички[:]

[:bg]

Изявление на Генералния секретар

по повод Международния ден на мира

Добро утро и Ви благодаря, че се присъединихте към нас днес за церемонията по удрянето на Камбаната на мира.

Чудесно е да започнем деня с такъв звън, който да ни напомни за красотата, която животът може да предложи. И все пак, трагично е, че прекалено много от нашите събратя граждани на света са лишени от такова мирно удоволствие поради конфликти.

Международният ден на мира е възможност да подновим решимостта си и да работим за бъдеще без насилие и противоборства. Това е ден, в който почитаме онези, които са паднали във война, и в който скърбим, заради страданието, което всеки конфликт причинява.

Също така, това е ден, в който призоваваме враждуващите по света да оставят оръжията си и да изживеят един ден без война и насилие.

Тази година посвещаваме мислите си особено на бежанци и мигранти, които повече от всякога имат нужда от нашата подкрепа. В момента има над 65 милиона души, които са били принудени от конфликт и преследване да напуснат домовете и страните си. Още много в момента са в процес на преселване в отчаяно търсене на по-добро бъдеще. Срещал съм се с бежанци и мигранти по целия свят. И всеки път се вдъхновявам от тяхната сила и издържливост.

За този Международен ден на мира ние съсредоточаваме вниманието си върху духа на „Заедно“, глобална инициатива на Организацията на Обединените нации за насърчаване на уважение, безопасност и достойнство за бежанци и мигранти.

Когато все повече и повече врати и съзнания се затварят към бежанците, нека покажем солидарност. Нека подчертаем споделените предимства от миграцията за икономиките и за народите. Когато други получават подкрепата, от която се нуждаят и която заслужават, всички ние сме в по-голяма безопасност и по-добро състояние.

Тези от нас, които имат късмета да се радват на мир и благоденствие, трябва да правим всичко по силите си да позволим и на останалите да чувстват по този начин. Благодаря на нашите видни Посланици на мира за това, че са с нас днес, както и за усилията им. Разбирате, че всички ние можем да допринесем за промяна в света днес.

Антонио Гутереш

Генерален секретар на ООН

[:]