[:bg]Закриващо събитие на МИКЦ „ЗаЕДНО“[:]

0
858

[:bg]На 18 декември 2017 година се проведе пресконференция и заключително събитие за работата на Младежки информационно-консултантски център (МИКЦ)  „ЗаЕДНО“.

Екипът на центъра представи програмата, видовете дейности, обхватът на темите и младите хора, с които са работили през изминалата година.

Представено бе и допитване за потребностите, проведено сред повече от 900 младежи между 15-29 г. Резултатите от допитването обобщават информираността и разбирането на младите хора във връзка с основните теми от работата на МИКЦ, а именно права на човека и  инструментите за тяхната защита, проявите на дискриминация и възможностите за превенция, използването на език на омразата, формите на гражданска активност и значението на медийната грамотност като компетенция, нужна на всеки млад човек в съвременния свят.

Сред основните дейности за развитие на младите хора, проведени от МИКЦ, са 4 тридневни обучения и над 80 работилници, лаборатории информационни срещи и консултации с експерти. Екипът сподели, че сред най-популярните дейности са тези, свързани с темата за медийната грамотност и уменията, които са нужни, за да се ориентираме в потока от информация, фалшиви новини и съмнителни източници, както и как се създава медийно съдържание, което е обективно и спазва етичния кодекс на медиите.

Представени бяха и част от материалите, създадени от екипа консултанти към центъра, сред които бе и издание за връзката между правата на човека и Целите за устойчиво развитие. Екипът на МИКЦ сподели, че темата за 17-те цели на ООН за преобразяване на света е изключително вълнуваща за  младите хора като част от изграждането им като отговорни глобални граждани, които са мотивирани да променят средата около себе си.

Част от събитието бе и Ралица Диканска, един от двамата настоящи младежки делегати на България към ООН, която сподели плановете за мандата на делегатите и възможностите младите хора да се включат в тях.

МИКЦ „ЗаЕДНО“ е проект на Дружество за ООН в България и се изпълнява с финансовата на подкрепа на Национална програма за младежта (2016-202) на Министерство на младежта и спорта.

 [:]