Заместник-генералният секретар на НАТО пристига в България

20140902_140902-dsg-cardiff
Снимка: NATO

Заместник-генералният секретар на НАТО, Александър Вършбоу пристига в София утре, за да вземе участие в конференция „Настоящите предизвикателства за сигурността в Черноморския регион“, организирана от Атлантически клуб в България, с подкрепата на НАТО, Фондация „Фридрих Еберт“ и Дипломатически институт.

Еднодневната конференция ще се проведе в Централен военен клуб. Посланик Вършбоу ще бъде ключов лектор на събитието. Последното му посещение в България датира от 1999 г., когато той е посланик на САЩ в НАТО.

Освен заместник-генералния секретар на Алианса, ключови речи ще имат още заместник-министърът на външните работи, Валентин Порязов и Георги Пирински, председател на 40-тото Народно събрание, понастоящем член на Европейския парламент.

Конференцията ще засегне бъдещото устойчиво развитие на Черноморския регион и предизвикателствата за сигурността като миграция, хибридна война, тероризъм, ролята на НАТО, нейните държави членки и партньори.

Лектори на събитието ще бъдат още Йоан Пашку, евродепутат, заместник-председател на Европейския парламент и бивш министър на отбраната на Румъния, началникът на отбраната на Република България, генерал-лейтенант Константин Попов и контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили.

В събитието ще се включат експерти и журналисти от държавите от Черноморския регион – България, Турция, Русия, Грузия, Молдова, Румъния и Украйна.