Започват доставки на руски торове за Африка като част от споразумението под егидата на ООН

0
120
Източник: Unsplash

Служители на ООН заявиха във вторник, че 20 000 метрични тона руски тор е изпратен от Холандия към Малави като част от сделка с посредничеството на ООН, за да продължи потокът от селскостопански стоки към световния пазар, въпреки продължаващата война между Русия и Украйна.

Доставката е част от дарение от Русия от повече от четвърт милион метрични тона тор, които са складирани в пристанища в Европа.

ООН заяви, че дарението  „ще послужи за облекчаване на хуманитарните нужди и ще предотврати катастрофалните загуби на реколта в Африка, където в момента е сезон на засаждане.“

Селскостопанските последици от войната в Украйна са основен проблем според международните икономисти и хуманитарните групи, които следят за износа на важни стоки като зърно към по-бедните пазари в Близкия Изток и Северна Африка.

Изпращането на тор е част от споразумение, подписано в Истанбул през юли за справяне с глобалния проблем с храната.

Русия прекрати за кратко участието си в споразумението през октомври, след нападение срещу руски кораби. Това предизвика кратко повишаване на международните цени на зърното, преди Русия да възобнови участието си в сделката.

Изпращането на тор е „част от подпомагането на търговията“, заяви говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик по време на пресконференция във вторник.

Производителите на тора, който вече е бил на съхранение в европейските пристанища, са решили да дарят торовете.

Международните икономисти обръщат сериозно внимание на износа на руски торове, които са от особено значение за добива на култури в различни селскостопански сектори в много страни. „Ако няма торове, светът ще произвежда по-малко“, заяви Максимо Тореро, главен икономист в Организацията на ООН по прехрана и земеделие, в интервю през юни.

Тореро заяви още, че по-ниските нива на производство на храна могат да доведат не само до проблем с достъпа до храна, но и да причинят липсата на такава. „Това ни тревожи, това е най-драматичният сценарий и това трябва да избегнем“, каза той.

Служители на ООН в Истанбул предадоха, че коридорът за зърно в Черно море продължава да оперира.

 

Източник: The Hill

Превод: Лора Стойкова