[:bg]Защита на културното наследство – защита на човечеството[:]

0
1309

[:bg]

edinburgh_palace_of_holyrood_house
Снимка: Saffron Blaze/ Creative Commons

На 30 ноември, Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изнесе лекция, в Кралското дружество на Единбург, озаглавена  „Културно прочистване – задължително за защита на културното наследство и многообразие“. Събитието се председателства от председателя на Кралското общество на Единбург, професор Дейм Джослин Бел.

Мисията на Кралското  дружество на Единбург е да играе водеща роля в модерното  просвещение и по този начин да спомогне за приноса на Шотландия за справяне с глобалните предизвикателства пред човечеството през 21 век. Това превръща Кралското дружество на Единбург  в своеобразна шотландска академия на науките .

Г-жа Бокова обясни, че говори за „културно прочистване“, защото в съвремието си ние виждаме, че културата се превръща в пряка жертва на войната и подчерта,  че „твърдата сила“ не е достатъчна днес, „ние се нуждаем от „ мека сила „, за да изградим траен мир … ние се нуждаем от образование, ние се нуждаем от свободата на изразяване, ние се нуждаем от междукултурен диалог,“ каза тя и призова за нови политики и нова солидарност.

„Световното наследство въплъщава революционната и хуманистична идеята, че хората от всички култури могат да се обединят около наследството. Ето защо, когато обект на световното културно и природно наследство се унищожава в някоя точка на света, всички ние страдаме“, каза Ирина Бокова и подчерта, че екстремисти атакуват културата, защото отхвърлят посланието, което диалогът носи.

„Когато екстремистите всяват страх и разделение, ние трябва да отговорим с умения за критично мислене, с възможности за гражданско участие, с умения за междукултурен диалог“, заяви г-жа Бокова. Това са и основните цели на  ЮНЕСКО: постигането на напредък в глобалното  гражданско образование и инвестиране в образование за предотвратяване на насилието и екстремизма. В този контекст, Генералният директор представи действията на ЮНЕСКО за възстановяване на наследство в Нубия, Египет,  Мостар, Босна и Херцеговина,  Тамбукту, Мали и други.

Ирина Бокова отбеляза и важността на Шотландия в тези процеси. Единбург беше посочен като блестящ пример за град на световното наследство, който е в списъка на ЮНЕСКО като Творчески град за литература, град, домакин на някои от най-големите фестивали в света. Други примери за носители на световно културно наследство в Шотландия са: Дънди- обявен от  ЮНЕСКО за „Творчески град на дизайна“, Глазгоу – „Творчески град на музиката“. Два биосферни резервата и три глобални геопарка в Шотландия са  също в списъка на ЮНЕСКО.

Източник: UNESCO 

Превод: Радостина Ивчева[:]