За устойчив мир са необходими трудни компромиси от израелските и от палестинските лидери

0
1112

571722-ki-moon
Снимка: UN Photo/Eskinder Debebe

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун направи изявление пред Съвета за сигурност в началото на еднодневна дискусия по повод конфликта между Израел и Палестина. Той осъди атаките на палестинци срещу цивилни израелци като подчерта нарастващото чувство на безизходица от половинвековната окупация и призова Израел да промени политиката си по отношение на незаконните селища в Западния бряг. „Двете страни трябва да действат незабавно, за да запазят възможността за съвместно съществуване” – каза той като подчерта необходимостта от решителни стъпки и компромиси, които да осигурят мирното съвместно съществуване на двете държави.

Бан Ки-Мун отбеляза, че както много репресирани народи са показали през вековете, в човешката природа е да реагира срещу окупацията, която често служи като потенциален инкубатор на омразата и екстремизма. В допълнение, той нарече плановете на Израел за нови 150 жилища в рамките на незаконни селища в Западния бряг „провокативни актове” и подчерта, че те засилват напрежението и подкопават перспективата за политическо решение на конфликта.

„Реалността в окупирания Западен бряг постепенно ограничава възможността палестинците да водят достоен начин на живот. Прогресът към мир изисква замразяването на израелската политика на застрояване на палестинските територии. Продължаваме да подкрепяме правото на палестинците на самоопределение, но трябва и да бъдем еднакво категорични, че подстрекацията към насилие е недопустима и поставянето под въпрос на съществуването на Израел като държава не може да бъде толерирано” – подчерта той.

Бан Ки-Мун призова и цялата международна общност да се ангажира да помогне на палестинците и израелците да изградят отново доверие помежду си и да постигнат траен мир, преди да е станало прекалено късно.

Специалният координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Николай Младенов миналата седмица също излезе със специално изявление, което строго осъжда атаките с нож срещу две жени, едната от които завършила фатално, в израелско селище в окупирания Западен бряг. Той призова израелските и палестинските власти да изправят виновниците пред съда.

„Нищо не оправдава убийството на майка пред децата й. Мислите ми са със семействата и приятелите на всички жертви на агресия.Тези трагични инциденти само подчертават необходимостта всички лидери да работят заедно срещу цикличното насилие” – каза той.

От своя страна, министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху излезе с остра официална позиция по повод изказването на Бан Ки-Мун: „Не може да има оправдание за тероризма. Палестинските убийци не искат да създадат държава – искат да я унищожат. Искат да убиват евреи просто защото са евреи и го казват открито. Те не убиват за мир и за човешки права”. Нетаняху разкритикува ООН и Съвета за сигурност, заявявайки ,че те са загубили неутралността и моралната си сила.

Изготвил: Радост Карамихалева

Източници: UN News Center, UN News CentreIsrael PM’ Offices