Изборите във Венецуела: основните свободи са от жизненоважно значение

0
1855

Изразявайки загриженост от зачестяващите ограничения върху свободата на изразяване, сдружаване и събиране във Венецуела, експерти по правата на човека на ООН призоваха правителството на страната да гарантира безопасността на всички лица и тяхното мирно участие в парламентарните избори, насрочени за тази неделя. „Възстановяването в пълна степен на пространството за свобода на изразяване, сдружаване и събиране, както и осигуряването на прозрачност на всички съобщения за насилие е ключов фактор за разсейване на политическото напрежение във Венецуела и за гарантиране на демократично управление“, гласи съвместно прессъобщение на Дейвид Кей, специален докладчик на ООН за свободата на словото, и Маина Киаи, специален докладчик за правото на мирни събрания и на сдружаване.

Двамата експерти предупредиха, че неотдавнашните убийства и задържания на видни политици от опозицията са „много тревожен сигнал“ за влошаваща се среда за участие в политическия живот и подчертаха, че „властите трябва да гарантират безопасността на тези, които се опитват да обменят идеи в последните дни на предизборния процес“. Безопасността на всички, независимо от политическите им възгледи, е абсолютно необходима предпоставка за мирното протичане на изборите, смятат специалните докладчици.

Независимо от това, те подчертаха, че атаките са били само „върхът на айсберга“, и предупредиха за по-дълбоки и систематични предизвикателства пред участието на обществеността в управлението на страната. „Демокрацията изисква […] среда, където хората могат да изразяват политическите си възгледи, да се организират за политически цели и да провеждат мирни събрания – всичко това без страх от възмездие“, каза Киаи, подчертавайки значението на правото на свобода на словото. Дейвид Кей от своя страна осъди ограниченията върху медиите, заявявайки, че наказанията и заплахите срещу журналисти са „несъвместими с международните стандарти“. Експертите споделиха своите опасения с властите на Венецуела чрез комюнике и потвърдиха ангажимента си да работят с правителството за справяне с проблема.

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Моника Антонова