[:bg]Платформа за медийна етика стартира в Босна и Херцеговина[:]

0
1234

[:bg]

В рамките на проекта „Изграждане на доверие в медиите в Югоизточна Европа и Турция“, Медийният съвет в Босна и Херцеговина наскоро стартира онлайн платформа с широк набор от видео класове по медийна етика, които са на разположение, безплатно на местния език или на английски език със субтитри.  Създаването на това онлайн училище по медийна етика е подкрепено от ЮНЕСКО.

„Повече от 10 години, аз организирам успешни летни училища по медийна етика за студенти в специалност „Журналистика“. Като взехме предвид търсенето и важността на темата за журналистите, ние разработихме идеята да използваме нашата мрежа от обучители и опит, за да запишем онлайн курсове и по този начин да достигнем до повече хора, отколкото са нашите летни студенти „, обясни Лиляна Зуровац, изпълнителният директор на Медийния съвет в Босна и Херцеговина.

Онлайн платформата в момента разполага с 12 курса под формата на въпроси и отговори. Темите са както общи, така и специфични и включват свобода на словото, медийна етика и радиожурналистика, отговорностите на новинарските портали в интернет, етични стандарти на разследващата журналистика и т.н.

Основната амбиция на онлайн школата е да стане водещ образователен портал за медийна етика в региона на Югоизточна Европа. Такива материали трябва да насърчават журналистите да спазват високи етични стандарти и да им докажат, че е възможно да се изгради кариера в журналистиката като същевременно се зачитат професионалните стандарти.

Финансирания от Европейския съюз проект „Изграждане на доверие в медиите в Югоизточна Европа и Турция,“ осигурява подкрепа на медийни механизми за саморегулиране, с цел да се повишат медийните професионални стандарти и медийното качество.

Източник: UNESCO

Върху материала работи: Радостина Ивчева[:]