[:bg]Излезе новият месечен доклад на FAO за цените на храните[:]

0
1367

[:bg]

В началото на месеца Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) оповести своя месечен доклад за цените на храните в глобален мащаб. Наблюдава се 2.8% спад спрямо предходния месец март, но и 13.4% ръст от същия период миналата година.

Ценовият индекс на FAO следи 5 основни хранителни групи:

  1. Зърнени храни – ценовият индекс бележи 1.8% спад, най-вече заради цените на пщеницата и царевицата. В Арежнтина и Южна Африка обаче цените се покачват, докато цената на ориза в глобален мащаб остава стабилна.
  2. Растителни мазнини – тук се наблюдава 6.2% спад в сравнение с предходния месец. При слънчогледовото и рапичното масло това се дължи на свръхдобив.
  3. Захар – индексът е намалял с 10.9% и в момента е най-ниското ниво от май 2016г. насам. Търсенето остава слабо.
  4. Мляко и млечни продукти – слабото търсене води до 2.3% месечен спад в индекса. Това все пак е доста над стойността за април 2016г.
  5. Месо – при месото се наблюдава ръст в индекса на цените от 0.7%, а причината за това е по-високото търсене на говеждо и свинско месо, внос от Азия.

Очаква се през 2017 г. производството на зърнени култури да е 2 597 милиона тона – само с 9 милиона по-малко от рекордният за момента добив през 2016 г. Глобалното използване на зърнени култури се очаква да нарасне с 0,8% през 2017 г. до 2 597 милиона тона. Световното производство на ориз се очаква да нарасне с 1% до 504 милиона тона, тъй като има все повече насаждения в Индия и Индонезия и по-високи добиви в Бразилия и Китай – те би трябвало да компенсират спада на други места, включително и в Шри Ланка, където спадът се дължи на настъпилата суша. Пшеничните запаси се очаква да се повишат с 2.5% до 246.6 милиона тона, а царевичните запаси вероятно ще спаднат с 4% до 207 милиона тона заради високото потребление в Китай.

Пълните статистики може да намерите тук.

Източник: FAO

Върху материала работи: Ивета Стоянова[:]