[:bg]Изложба „България на длан“[:]

0
1227

[:bg]

rila_baner
Снимка: България на длан

Проектът за първи образователен културно-исторически парк „България на длан- макети на открито“ навлезе в решаваща фаза на подготовката за своята реализация. В ход е конкурс за архитектурен проект на парка, като срокът за внасяне на документите в Съюза на архитектите в България е утре, 15 ноември.

Верни на ангажимента си за пълна прозрачност в дейностите по осъществяване на проекта, Сдружение „България на длан“ и Гражданският инициативен комитет за построяване на парка организират серия от събития под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, министерствата на културата и на туризма, чрез които българските медии и обществеността като цяло да бъдат не просто информирани, но и да станат съпричастни към избора на проект. Партньори на събитията са Държавният културен институт към МВнР, Съюзът на архитектите в България, Съюзът на ландшафтните архитекти, Столична община, ИКОМОС – България, Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“, Национален дворец на културата.

На 23 ноември (сряда) в 14.00 часа пред НДК, в близост до Моста на влюбените, ще бъде открита изложба на архитектурните проекти, участващи в конкурса. Целта е колкото се може повече български граждани да се запознаят с инициативата и нейното развитие, както и да бъде чут техният глас за визията на парка. Всеки ще може да направи своя избор като във фейсбук страницата на „България на длан“ хареса предпочетения от него архитектурен проект.

На следващия ден – 24 ноември от 14.00 часа в сградата на Съюза на архитектите в България участващите в конкурса архитектурни студия ще представят и защитят публично своите проекти.

На 25 ноември (петък)  от 11.00 часа отново в сградата на Съюза на архитектите в България предвиждаме презентация пред дипломатическия корпус  съвместно с Държавния културен институт към Министерството на външните работи, като за тази среща ще Ви  и информираме допълнително .

Обявавенето на резултатите от конкурса ще стане на специална пресконференция, до 15.12.2016 , подробностите за която ще бъдат съобщени своевременно.

„БЪЛГАРИЯ НА ДЛАН – МАКЕТИ НА ОТКРИТО“  е  проект, който чрез специално изработени умалени копия на знакови сгради има за цел да създаде първия културно-исторически парк, представящ България като част от  европейското и световно културно наследство.

Сдружение „България на длан“ и Инициативният комитет канят медиите да отразят програмата по избор на архитектурен проект, като поемат ангажимента да популяризират партньорството си с тях.

За повече информация посетете уеб страницата на инициативата.[:]