Изменението на климата води до миграция на рибата към полюсите

0
1788
Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

Това става ясно от проучване на фондация „Томсън Ройтерс“, пише Ройтерс.

Изменението на климата води до миграция на рибата към Северния и Южния полюс на планетата, ограбвайки традиционно по-бедните страни близо до Екватора. Така се отнемат жизненоважни ресурси. Това съобщиха американски биолози в свое проучване, което беше публикувано в края на февруари.

Според изследователски екип от Университета Рутгърс, Принстънския университет, Йейлския университет и Държавния университет в Аризона ключови видове риба мигрират все по-далеч от умерените зони, когато температурата се повишава.

Тази миграция вероятно ще изостри между бедните и богатите по света, съобщават още от екипа. Най-богатите райони в света са по-хладните, тези, които са по-близо до полюсите.

„Природните ресурси, какъвто е и рибата, са склонни да се преместват в следствие на глобалното затопляне и това променя и достъпа до тях“, казва в свое изявление Малин Пински – един от авторите на проучването, а също и морски биолог.

Проучването, публикувано в списание „Природни климатични промени“ използва данни за миграционните модели на рибата заедно с математическа формула, която проследява движението на природните ресурси и промени като цяло.

Разбира се, климатичните промени не са единствената причина за миграцията на рибите. Виновници за това са и прекомерния и незаконен риболов. Да вземем например червената риба тон.  Според списанието National Geographic, гигантската риба тон e преследвана заради масленото й месо по корема, покрито със слоеве мазнина, тъй като то се използва за приготвянето на най-доброто суши в света. За улавянето на рибата се използват всякакви методи, а голяма част от този улов се извършва незаконно.

Изглежда са необходими не само засилени мерки в областта на климатичното затопляне, но и по-строги и глобални закони, за да се преодолее проблемът с миграцията на рибите, който би довел след себе си и до по-сериозни последствия.

Източници: Reuters, NG

Изготвил: Нанси Борисова