Изявление на Генералния секретар по повод Международния ден на ООН

0
1008
Снимка: UN
Снимка: UN
Снимка: UN

Тази година отбелязването на Деня на ООН се случва в момент на преход за света и за Организацията на Обединените нации.

Човечеството навлезе в ерата на устойчивост – с глобален ангажимент да изпълни глобалното обещанието да изпълни Програмата 2030 за устойчиво развитие. В 71-ва година от основаването на Организацията, ние имаме 17 цели, които ни тласкат към по-добро бъдеще за всички на една здрава планета.

Светът най-сетне се движи отвъд мисленето, че изгарянето на изкопаеми горива е пътят към просперитета. Във време на рекордно високи температури, държавите членки приеха Парижкото споразумение за изменението на климата за рекордно кратко време. Тази забележителна мярка ще влезе в сила на 4 ноември. От другата страна на тази историческа стъпка се намира най-добрият ни шанс за по-зелен, по-чист, нисковъглероден растеж.

ООН също се намира е преходен период от осмия си Генерален секретар към деветия. Аз бях удостоен с честта да служа на “Ние народите” през последните десет години. Заедно, ние въведохме някои важни основи за споделения напредък, които трябва да надградим като работим още по-усилено за овластяването на жените, приобщаването на млади хора и отстояването правата на човека за всички. Но също така претърпяхме огромна мъка – включително неразрешени конфликти, които причиниха страдания по целия проблемен Близък изток, Южен Судан, Сахел и отвъд. На тези и други места на насилие и бедствия смели служители на ООН продължават да отговарят на нуждите на уязвимите.

Благодаря на хората по света за тяхната подкрепа и призовавам всички да дадат пълната си подкрепа за избрания нов Генерален секретар Антонио Гутериш в поддържането на нашата глобална мисия за мир, устойчиво развитие и права на човека.

Бан Ки-Мун