Изявление на председателя на Общото събрание на ООН по повод терористичните атаки в Брюксел

UN Photo/Mark Garten
UN Photo/Mark Garten
UN Photo/Mark Garten

По повод терористичните атаки от днес (22 март) в Брюксел, Белгия Общото събрание на ООН публикува на официалния си уеб сайт изявление на председателя, Моген Люкетофт. В резултат от експлозиите на летище „Завентем“ и метростанция „Мелтек“ в Брюксел има десетки убити и стотици ранени. Ето какво се казва в изявлението:

Председателят на Общото събрание на ООН, Могенс Люкетофт, е потресен от терористичните атаки в Брюксел днес. През последната седмица станахме свидетели на ужасяващи събития в Турция, Кот Д’ивоар, а сега и в Белгия. Тези действия трябва да бъдат осъдени по най-строг начин.

Председателят на Общото събрание изразява съчувствие към пострадалите и техните семейства, както и към всички други, които търпят последиците от тези ужасяващи събития. Люкетофт изразява своята солидарност и съболезнования към семействата на загиналите и към правителството, чийто народ попадна в капана на тези атаки.

Терористичните действия са неоправдани, а тероризмът във всичките му форми продължава да бъда една от най-сериозните заплахи пред международния мир и сигурност. Действия в името на тероризма нямат място в съвременния свят и само ще засилят правителствените действия насочени към преследването на отговорност.

Председателят на Общото събрание потвърждава нуждата от борбата на всички държави чрез всички възможни средства съгласно Устава на ООН и международното право, включително международното право на човека, международното бежанското право и международното хуманитарно право срещу заплахите за международния мир и сигурност от терористични атаки.

Източник: UN