Икономическите мерки от ЕС в отговор на COVID-19

Пресконференция на председателят на ЕК, Урсула Фон Дер Лайен (в средата), Вестагер (в ляво) и Домбровскис (в дясно) за представяне на икономическия отговор на ЕК на кризата с коронавируса/ Източник: ЕПА

Днес в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде пресконференция, за да представи икономическите мерки в отговор на кризата с коронавируса.

В събитието участваха още Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията, отговарящ за икономиката в интерес на хората и  Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател, отговаряща за Европа, подготвена за цифровата ера.

Председателят на ЕК уведоми гражданите на ЕС, че е създаден съвет от водещи учени вирусолози и епидемиолози. „За да се справим с този глобален проблем в Европа ще стъпим на резултатите от научни изследвания.“, сподели г-жа Урсула фон дер Лайен. Целта е ЕК да разработи насоки и целенасочени стратегии, за да се справи с разпространението. „Всички ние трябва да разберем, че е невъзможно да спрем вируса, но е възможно да забавим разпространението му.“ Комисията също заема всички необходими мерки. Прави се оценка на личностите и капацитетът се увеличава бързо. „Единният пазар трябва да действа. Не е хубаво държавите членки да действат отделно, защото се получава ефект на доминото“, каза още председателят на ЕК.

ЕС трябва да действа с решителност и то координирано.“ – Това бе едно от първите изречения на г-жа фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

През последните няколко часа са забранени пътувания между някои държави членки. Определени видове контроли могат да бъдат оправдани. „Всяка възприета мярка трябва да е съизмерима.“ Предполага се контрол на вътрешните и външните граници. ЕС ще дава насоки за следене на здравето по границите.

В отговор на коронавируса ще се задейства инициатива на стойност 37 млрд. евро в подкрепа на здравния сектор, трудовия пазар,  малките и средни предприятия от всички засегнати области. Освен това, ЕС ще разгърне и вече съществуващите инструменти в подкрепа на тези предприятия чрез ликвидност, като по този начин допълни мерките, предприети на национално равнище. „Положението се развива мн бързо и ние ще работим със същото темпо. Готови сме да сторим и повече, за да помогнем на европейските граждани и европейската икономика.“, увери г-жа фон дер Лайен.

Вирусът нанася огромен удар за икономиките, но трябва заедно да го преодолеем. Насърчаваме държавите членки да преосмислят туризма, транспорта, търговията на дребно и пр. и за това те не трябва да се колебаят. Насърчаваме ги също да обмислят и програми за съкратено работно време. Ние, на европейско ниво, предоставяме максимална гъвкавост в рамките на Пакта за стабилност. ЕС гарантира широка гама от мерки, за да облекчи тази ситуация.“

Изпълнителният заместник-председател , г-жа Вестегер, направи ретроспекция за реакцията на ЕС по време на кризата през 2008г. „ЕС подпомагаше всяка отделна държава. В момента работим за нова рамка за сегашната ситуация. Готови сме да действаме бързо.“

Маргрете Вестегеризпълнителен заместник-председател, сподели, че целта на ЕК е фирмите да имат нужната ликвидност. За целта комисията ще работи в тясно сътрудничество с държавите – членки на ЕС. Ще се предоставят консултации и схеми, от които държавите да се възползват. Ще се отпуснат субсидии за заплати, суспендиране на корпоративния данък или ДДС.

Относно света на банките г-жа Вестегер посочи канал за подпомагане на кредитиране на малките и средни предприятия. Тя заяви, че ЕК има нужните норми и нормативна уредба, за да усвоят нуждата от ликвидност на банките.

Комисията е готова да предложи обща клауза за една по-голяма подкрепа. Тя ще отложи фискалните препоръки в случай на препоръчителна рецесия. „За да помогнем на засегнатия бизнес, ще разгърнем 1 млрд. евро под формата на гаранции от бюджета на ЕС, така че да осигурим до 8 млрд. евро под формата на ликвидност на поне 800 хиляди малки и средни предприятия. Засегнатите предприятия ще могат също така да отложат и изплащането на заемите си“, обясни г-н Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията.

Г-н Валдис Домбровскис подчерта, че „трябва да сме наясно, че сме в извънредна ситуация в сферата на здравето и това ще има значителен икономически ефект

Всички възможни интрументи за гъвкавост се използват в момента. Има гореща линия, отворена 7 дни в седмицата. ЕК увери, че ще продължи да предоставя нужната подкрепа на страните. „Ние сме заедно и ще действаме в нашия общ интерес.“, заяви ЕК.