[:bg]Институции, граждански и футболни организации се обединяват в подкрепа на спортната дипломация [:]

[:bg]Дипломатическите представителства в България, българските институции и неправителствени организации от страната ще играят футбол за правата на човека на терените на Националната футболна база Бояна тази събота. Инициативата Ambassadors’ League се организира от Дружеството за ООН в България под патронажа на министъра на външните работи Екатерина Захариева и с официалната подкрепа на Българския футболен съюз.

Каузата на Ambassadors’ League 2018 ще бъде отбелязването на 70-годишнината от приемането на Всеобщата харта за правата на човека. За нейното осъществяване на терените на Националната футболна база ще се срещнат отботите на посолствата на Обединеното кралство, САЩ, Република Турция, Ислямска република Иран, Република Судан, Украйна, както и отбор на Министерството на външните работи и формациите на неправителствените организации Студентската организация за изследване на международните отношения (САИМО) и Дружеството за ООН в България. На страничен терен доброволци ще се грижат за доброто настроение на публиката, като за най-малките фенове са предвидени и интерактивни образователни игри свързани с правата на човека и Целите за устойчиво развитие на ООН.

По време на официалната церемония по откриването на турнира ще бъде сключено и Споразумение за сътрудничество между Дружеството за ООН в България и Българския футболен съюз. Сътрудничеството между двете организации има за цел популяризиране на Цел 3 „Добро здраве“ и Цел 17 „Партньорство за устойчиво развитие“ от Програма 2030 на ООН за устойчиво развитие на света, като те ще се стремят и да популяризират спорта като средство на дипломацията за постигане на мир и разбирателство между нациите.

Турнирът стартира в 9:30 ч в Националната футболна база Бояна. Официалното откриване ще се проведе в 11:30 ч. Журналистите, фоторепортерите и операторите ще имат възможност да заснемат официалната церепония по откиравнето, като ще имат достъп до терените и по време на цялото събитие.

Партньори на събитието са и Кока-Кола ХБК България, ISIC Bulgaria и Асоциацията на студентите по медицина в България.

Инициативата “Ambassadors’ League” е организирана от Дружеството за Обединените нации вече няколко пъти през годините. Основната ѝ цел е да срещне на терена представители на дипломатическите мисии и българските институции, както и неправителствени организации. Събитието популяризира спорта като средство на дипломацията за постигане на мир и разбирателство между нациите.

 [:]