[:bg]Ирина Бокова отличена от WWF и Херцога на Единбург[:]

0
697

[:bg]

Снимка: WWF /fergusburnett.com

На 1 декември, Херцогът на Единбург награди Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова с Наградата на Херцога на Единбург и Световния фонд за дивата природа (WWF) 2016 година, за приноса й за опазване на Световното наследство. Церемонията се състоя в Бъкингамския дворец в Лондон.

„Ирина ни води по пътя и ни показва, че защитата на природните зони и екосистеми не е анти-развитие, а спомага за  дългосрочно, стабилно и устойчиво развитие, което е от полза на хората и природните системи. Ние няма да развием проспериращо бъдеще, нито ще победим бедността или подобрим здравето, в отслабена или разрушена естествена среда. „, каза Йоланда Какабадзе, президент на WWF.

Приемайки наградата, Бокова акцентира върху международно определените зони на ЮНЕСКО за опазване и консервация, които включват 203 природни обекта на Световното наследство, 35 смесени природни и културни забележителности част от Световното наследство, както и 98 културни пейзажи на Световното наследство и 669 биосферните резервати в 120 страни, и 120 Глобални геопаркове, на всички континенти. Тези зони обхващат всяка голяма екосистема. Те включват гори, планини, пустини, влажни зони, крайбрежни зони, сладководни и морски области. Общата територия на защитени от ЮНЕСКО зони достига 9 700 000 кв. км.
„Това е план за една жива планета“, добави Бокова. „Това е план на човечеството, което иска да живее в хармония с природата. […] Трябва да действаме локално – но нашата цел трябва да бъде глобална. Когато казвам „действия на местно ниво „- имам предвид, че ЮНЕСКО се концентрира в укрепване на капацитета на местните общности, за да ги запазим и да създадем нови пътища за устойчивото им развитие“.

Наградата се присъжда на Ирина Бокова за заслугите й като последователен и непоколебим защитник на опазването на околната среда, с отговорно поведение. Отчита се работата й за защитата на правата на жените, действията й по проекти за климата, и такива за постигане на устойчиво развитие за намаляване на бедността. Като Генерален директор на ЮНЕСКО, г-жа Бокова е подкрепяла усилията на Агенцията за опазване на някои от най-уникалните и вдъхновяващи природните екосистеми, от които зависи благосъстоянието на човечеството.

Ирина Бокова е Генералният директор на ЮНЕСКО от 2009 г. Тя е първата жена и първият източноевропеец, който  повежда организацията. В ранната си кариерата  тя заема няколко позиции в правителството на България. Като член на Народното събрание през 1990 г. и началото на 2000 г., тя работи за членството на България в Европейския съюз и НАТО и  участва в изготвянето на нова Конституция на България. Като Генерален директор на ЮНЕСКО, г-жа Бокова участва активно в международни инициативи за подобряване на качеството на образованието за всички, равенството между половете, защитата на културното наследство и научно сътрудничество за устойчиво развитие.
Награда на Херцога на Единбург за принос е създадена през 1970 г. и се предоставя от Световния фонд за дивата природа ежегодно  за изключителни заслуги към опазването на околната среда. Наградата тази година бе предоставена от Херцога на Единбург по време на частна церемония в Бъкингамския дворец в Лондон.

Източник: UNESCO

Превод: Радостина Ивчева

 [:]