[:bg]Ирина Бокова: „Оттеглянето на САЩ от ЮНЕСКО е загуба за многостранното сътрудничество“[:]

0
1508
Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО (2009-)

[:bg]Изявление на Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО, по повод решението на САЩ да напуснат Организацията на обединените нации за образование, наука и култура: 

„След като получих официално уведомление от държавния секретар на САЩ, г-н Рекс Тилърсън, като Генерален директор на ЮНЕСКО искам да изразя дълбокото си разочарование от решението на Съединените американски щати да се оттеглят от ЮНЕСКО.

Универсалността е от огромно значение за мисията на ЮНЕСКО да укрепи международния мир и сигурност, заплашени от омраза и насилие, мисията да защитава човешките права и достойнство.

През 2011 г., когато плащането на членските вноски [на САЩ] беше спряно по време на 36-тата сесия на Генералната конференция, заявих увереността си, че ЮНЕСКО никога не е значела толкова за САЩ, както и САЩ за ЮНЕСКО, както в този момент.

Това важи с още по-голяма сила днес, когато нарастването на крайния екстремизъм и тероризма налага нуждата от нови дългосрочни разрешения за мир и сигурност, за да се противодейства на расизма и антисемитизма, за да се борим с невежеството и дискриминацията.

Вярвам, че усилията на ЮНЕСКО да разпространява грамотност и качествено образование се споделят от народа на САЩ.

Вярвам, че усилията на ЮНЕСКО, насочени към усвояване на нови технологии, така че да се подобри обучението, се споделят от народа на САЩ.

Вярвам, че усилията на ЮНЕСКО, насочени към задълбочаване на научното сътрудничество, към устойчивост на океаните, се споделят от народа на САЩ.

Вярвам, че усилията на ЮНЕСКО, насочени към разпространение на свободата на словото, към осигуряване безопасността на журналистите, се споделят от народа на САЩ.

Вярвам, че усилията на ЮНЕСКО, насочени към способстване на това момичетата и жените да бъдат носители на промяната, строители на мира, се споделят от народа на САЩ.

Вярвам, че усилията на ЮНЕСКО да подпомага общества, изправени пред извънредни ситуации, природни бедствия и конфликти, се споделят от народа на САЩ.

Въпреки спирането на финансирането, от 2011 г. насам заздравихме партньорството между САЩ и ЮНЕСКО и то никога не е било по-изпълнено със смисъл.

Заедно работим да защитим споделеното културно наследство на човечеството, застрашено от терористични атаки, и да предотвратим крайния екстремизъм чрез образование и медийна грамотност.

Заедно работихме с покойния Самюел Пизар, почетен посланик и специален пратеник за образованието на Холокоста, да разпространим уроците и опазим спомена за Холокоста като средство за борба с антисемитизма и геноцида навсякъде по света днес, включително чрез катедрата на ЮНЕСКО по образование срещу геноцида при Южнокалифорнийския университет и катедрата на ЮНЕСКО по грамотност и обучение при Университета в Пенсилвания.

Заедно работим с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да осигурим нови средства за обучение срещу антисемитизма, както се борим и срещу расизма срещу мюсюлманите в училищата.

Заедно дадохме началото на Глобалното партньорство за образование на момичетата и жените през 2011 г.

Заедно с американската академична общност, включително 17 катедри на ЮНЕСКО в различни университети, работим да разпространим грамотността, науките за устойчиво развитие, да учим учениците навсякъде на уважение към всички.

Това партньорство се въплъщава в комуникацията ни с Геологическа топографска служба на САЩ, с Американския армейски инженерен корпус, с професионалните гилдии в САЩ, с цел подобряване на изследванията в областите на устойчивото управление на водни ресурси и агрикултура.

То се въплъщава в отбелязването на Международния ден за свобода на печата във Вашингтон през 2011 г. заедно с Националната фондация за демокрация.

То се въплъщава в сътрудничеството ни с водещи компании от частния сектор, сред които „Майкрософт“, „Сиско“, „Проктър и Гембъл“, „Интел“, насочено към това да задържим момичетата в училище, да развиваме технологиите за качествено обучение.

То се въплъщава в популяризирането на Международния ден на джаза, включително в Белия дом през 2016 г., с който ден отбелязваме правата на човека и културните ни различия, уповавайки се на толерантност и уважение.

То се въплъщава в 23 обекта на Световното наследство – израз на всеобщата значимост на културното наследство на Съедините щати, в 30 биосферни резервата – израз на богатото биоразнообразие на страната, в 6 творчески градове – източник на иновации и нови работни места.

Партньорството между ЮНЕСКО И Съединените щати винаги е било крепко, защото се основава на споделени ценности.

Американският поет, дипломат и главен библиотекар на библиотеката на Конгреса Арчибалд Маклийш стои зад първите редове на Конституцията на ЮНЕСКО от 1945 г.: „След като войната започва в умовете на хората, в умовете на хората трябва да се изградят устоите на мира“. Тази представа никога не е била толкова значима, колкото сега.

Съединените щати бяха едни от вдъхновителите на Конвенция за опазване на световното наследство на ЮНЕСКО от 1972 г.

През 2002 г., една година след терористичните атаки от 11-ти септември, покойният Ръсел Трейн, бивш ръководител на американската Агенция по опазването на околната среда и учредител на Световния фонд за дивата природа, сторил толкова много за лансирането на Конвенцията за опазване на световното наследство, каза: „В този момент от историята, в който тъкънта на човешкото общество изглежда все по-често попада под атаките на сили, които отричат общото ни наследство, сили, които удрят право в сърцето на чувството ни за общност, аз съм убеден, че Световното наследство е пазител на противоположната, на позитивната визия за човешкото общество и общото ни човешко бъдеще.“

Работата на ЮНЕСКО е ключ към заздравяването на връзките между общото човешко наследство, изправено пред силите на омразата и разделението.

Статуята на свободата е обект на Световното наследство, защото е ключов символ на Съединените американски щати, както и заради онова, което казва на хората по целия свят.

Залата на независимостта, където са били подписани Декларацията на независимостта и Конституцията, е обект на Световното наследство, защото посланието й достига до всички, участващи в обществения живот, навред по света.

Йосемити, Йелоустоун и Гранд Каньон са обекти на Световното наследство, защото са чудеса за всички, във всяка страна.

Не става въпрос само за Световното наследство.

ЮНЕСКО, сама по себе си, носи онази „позитивна визия за човешкото общество“.

Във време, когато борбата срещу крайния екстремизъм налага отново да се инвестира в образованието, в диалога между културите, за да се предотврати омразата, оттеглянето на САЩ от агенцията на Обединените нации, на която са поверени тези проблеми, е достойно за дълбоко съжаление.

Във време, когато конфликти продължават да раздират общества по цял свят, оттеглянето на САЩ от агенцията на Обединените нации, популяризираща образованието за мир и защитаваща застрашената култура, е достойно за дълбоко съжаление.

Именно затова съжалявам за оттеглянето на Съединените щати.

Това е загуба за ЮНЕСКО.

Това е загуба за семейството на Обединените нации

Това е загуба за многостранното сътрудничество.

Задачата на ЮНЕСКО не е приключила и ние ще продължим да я изпълняваме, за да изградим един 21-ви век, който е по-законен, по-мирен, по-справедлив, и за да стане това, ЮНЕСКО се нуждае от водачеството на всички държави.

ЮНЕСКО ще продължи да работи за универсалността на организация, за ценностите, които споделяме, за общите ни цели, за да подсигурим един по-ефективен многостранен световен ред и един по-мирен, по-справедлив свят.“

Ирина Бокова,

Генерален директор на ЮНЕСКО

12 октомври 2017 г.

Източници: UNESCO[:]