Ислямска държава разруши най-стария християнски манастир в Ирак

0
1253

1280px-Saint_Elijah's_Monastery_1Снимка: Wikipedia

Джихадисти от Ислямска държава сринаха със земята най-стария християнски манастир в Ирак, показаха сателитни снимки разпространени от Associated Press тази седмица.

Манастирът „Св. Илия“ (Dair Mar Elia на арабски), намиращ се в близост до Мосул, успява да оцелее близо 1 400 години. Храмът носи името на асирийски християнски монах, който го е построил между 582 и 590 г. Издигнат още преди появата на исляма, той е уникален по рода си религиозен обект, който се запазва векове наред дори по време на конфликтите в страната от последните години, претърпявайки само леки поражения. Монасите на храма смело бранят запазването на християнската му същност. През XVIII век те са опълчват на заповед християнския манастир да бъде превърнат в джамия и близо 150 монаси биват убити.

„Св. Илия“ се състоеше от частично реставрирана каменна постройка с площ от 27 000 кв. км., разделена на 26 помещения,  включително олтар и параклис. До днешно време бяха запазени и ниши в стените както и образи от IV век на христограм издълбан на стълб на врата.

До скоро използван като място за молитва и поклон на американските войски в Ирак, манастирът попадна във владение на Ислямска държава през юни 2014. Сателитни снимки поръчани от фирмата DigitalGlobe потвърдиха опасенията на местните специалисти по антична архитектура относно срутване. Разрушенията са били извършени през месеците август или септември 2014 г.

„Нашата християнска история в Мосул е варварски заличена. Ние разглеждаме това като опит за изгонването ни от Ирак, отстраняване и прекратяване на нашето съществуване по тези земи”, каза католическият свещенослужител живеещ в Ирак Павел Табит Хабиб.

Храмът е не просто разрушен, той е „на прах” коментира анализатор на изображения, цитират от Associated Press. Щетите са нанесени с „булдозери, тежко оборудване, големи чукове и евентуално експлозиви, превърнали тези каменни стени в поле от сиво-бял прах”.

Капеланът на Римокатолическата църква на американската армия Джефри Уортън, който е отслужвал меси в храма, бе силно огорчен от станалото. Той изрази недоумението си от станалото с думите: „Дълбоко не разбирам защо се отнасяме един с друг по този начин. (…) Свети Илия сигурно плаче“.

Ислямска държава се стреми да унищожи паметници като манастира „Св.Илия“ на територията на Сирия и Ирак. Обект на посегателство са не само християнските храмове, но и всички места за поклон непринадлежащи на религиозните вярвания на Ислямска държава, включително са били разрушавани и храмове на други клонове на исляма.

Едни от разрушенията, които предизвикаха най-голям обществен резонанс и възмущение е разрушението на Храма на Бел в Палмира, Сирия.

Изготвил: Велислава Симеонова

Източници: UNESCO, Independent, BBC