[:bg]“Исторически ден” за Колумбия — последните отряди предадоха оръжията си на ООН[:]

[:bg]

20 юни 2016 г. Мирно шествие в столицата Богота. Снимка: Agencia Prensa Rural/Flickr

През изминалата събота (18 февруари), под егидата на ООН, успешно бе осъществена още една стъпка към установяване на мир в Република Колумбия. Близо 300 члена на Революционните въоръжени сили на Колумбия – народна армия (по-позната като FARC-EP) пристигнаха в уречения ден в района на Акуа Бонита, Централна Колумбия. Така общият брой на военните, предали своите оръжия съгласно механизма за наблюдение и проверка на мисията на ООН в страната, достигна 6 900 души.

Главният наблюдател и координатор на мисията — генерал-майор Хавиер Перес Акино, определи деня като “исторически”.

Според него това решение от една страна значително намалява вероятността за възобновяване на въоръжените действия, а от друга присъствието на военните на FARC-EP ще спомогне за по-бързото изграждане на лагери, които да предоставят подходящи условия за пребиваване на местното население по пътя към реинтеграция в социалния, икономически и политически живот.

Междувременно в колумбийската столица — Богота и още 8 региона, членове на правителството и FARC-EP заедно с 350 наблюдатели на ООН следят за спазване на ангажиментите, касаещи прекратяване на огъня и военните действия.

“Работим заедно в изпълнение на окончателното споразумение и вярвам, че този процес ще превърне Колумбия в държава, проповядваща по-голяма социална справедливост”, коментира Есперанса Фахадо – член на FARC-EP от 90-те години насам.

Един от представителите на правителствените власти – майор Алехандро Круз пък сподели следното:Много съм отдаден на този процес, защото искам нашите деца и внуци да живеят в страна без насилие”.

Необходимо е да се припомни, че през октомври 2016 г. се проведе референдум относно сключването на мирно споразумение между правителството и FARC-EP, като в крайна сметка то беше отхвърлено при резултат 50,2% против споразумението и 49,8% в подкрепа. Именно това споразумение беше предпоставка за прекратяване на бойните действия, а впоследствие и за изготвяне на ново мирно споразумение, което да съдържа текстове по ключови въпроси като участие в политическия живот, правата върху земята, незаконни наркотици и права на жертвите на конфликта. То беше подписано през месец ноември и влезе в сила на 1 декември.

В тази връзка Акино отбеляза, че въпреки ограничената логистика, с която разполагат понастоящем, крайният срок за предаване на оръжията остава непроменен — 180 дни след влизането в сила на окончателното мирно споразумение.

Източници: UNMissions, Euronews

[:]