Историческо споразумение в Либия

0
1419

На 17 декември представители на либийското общество подписаха изготвено с посредничеството на ООН споразумение за сформиране на правителство на националното единство – ход, приветстван от най-високопоставения служител на ООН в страната като един от „основните градивни елементи за мирна, сигурна и просперираща Либия“, но и като „началото на едно трудно пътуване“ по този път. „Днес е исторически ден за Либия“, каза Мартин Коблър, специалният представител на ООН за Либия и ръководител на мисията на ООН за подкрепа в страната (UNSMIL), в изявление след подписването, което се осъществи в Скират, Мароко.

Коблър заяви, че „след период на политически разделения и конфликти, Либия рестартира своя политически преход“ със споразумението, което „създава единен набор от легитимни институции – основни градивни елементи за мирна, сигурна и просперираща Либия“. Той отбеляза още, че в подписването участват широк кръг представители на либийското общество, включително членове на камарата на представителите и на Общия национален конгрес, както и важни обществени фигури от либийските политически партии, гражданското общество, общините и организациите на жените.

Пратеникът на ООН също заяви, че „вратата остава широко отворена за тези, които не бяха днес тук“, защото „правителството на националното единство трябва да бъде правителство на всички либийци в столицата в Триполи“. Коблър предупреди обаче, че „не трябва да забравяме, че това е началото на едно трудно пътуване“. „Има остра нужда от национално помирение и приобщаващ диалог за националната сигурност“, добави той. „Трябва да бъдат намерени неотложни решения за укрепване на водената от Либия борба срещу тероризма и по-специално срещу заплахата от Даеш (също така известна като Ислямска държава в Ирак и Леванта или ИДИЛ).“

Специалният пратеник обеща, че ООН ще продължи да предлага подкрепа за новото правителство и че международната общност е поела ангажимент да увеличи помощта за Либия по искане на новото правителство на националното единство. Либия беше измъчвана от фракционни вражди след революцията през 2011 г., като ситуацията продължи да се влошава през последните месеци на фона на значителна политическа фрагментация и насилие. След широки консултации през цялата изминала година, организирани от бившия специален представител на генералния секретар за Либия Бернардино Леон, в средата на октомври беше обявено, че правителство на националното единство може да бъде предложено. Имената на кандидатите за висшия съвет на правителството бяха представени, но по това време сделката влезе в застой, тъй като някои страни не бяха готови да подпишат.

Коблър отбеляза също, че „потресаващата хуманитарна ситуация в Бенгази и други области трябва да бъде разгледана като въпрос с най-висок приоритет, включително чрез създаването на специален фонд за възстановяване на Бенгази.“ Повече от 2,4 милиона души се нуждаят от незабавна хуманитарна помощ, от които 435 000 се считат за вътрешно разселени според ООН. „Подписването на либийското политическо споразумение е първата стъпка по пътя на изграждане на демократична либийска държава, основана на принципите на правата на човека и върховенството на закона“, заключи Коблър.

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Моника Антонова