Йемен: Милиони жени в репродуктивна възраст са изложени на риск

0
2477
Снимка: OCHA/ Charlotte Cans
Снимка: OCHA/ Charlotte Cans
Снимка: OCHA/ Charlotte Cans

Конфликтът в Йемен от преди година оставя след себе си около 3,4 милиона жени в репродуктивна възраст между 15 и 49 години, нуждаещи се от хуманитарна помощ, съобщи Фондът на ООН за населението. Агенцията на ООН изразява нарастващата си загриженост за ситуацията в страната, съобщава UN News Centre.

Близо 500 000 от тях са бременни и в рамките на следващите девет месеца ще родят. Липсата на услуги за репродоктивно здраве и снабдяване с консумативи би могла да доведе до близо 1 000 смъртни случая сред майките, изложени на риск от животозастрашаващи усложнения по време на раждането.

„Жените и момичетата нямат достъп до хуманитарна помощ, включително услуги за репродуктивно здраве и по тази причина са още по-изложени на риск от нежелана бременност, което от своя страна, може да постави застраши живота им“, съобщи представител на Фонда на ООН за населението.

Към днешна дата Фондът на ООН за населението е подкрепил 38 болници в цялата страна с животоспасяващо оборудване, лекарства и консумативи за репродуктивно здраве и е предоставил повече от 100 000 комплекта, в помощ на най-уязвимите жени и момичета в 19 провинции в Йемен, за да поддържат личната си и менструална хигиена.

Чрез скоро стартиралия „План за хуманитарни действия в Йемен 2016“, Фондът на ООН призова за 15,6 милиона долара, за да се гарантира поддържането на сексуалното и репродуктивно здраве, превенцията и реагирането при насилие, основано на пола.

Източник: UN News Centre

Превод: Радостина Ненкова