Климатично-ориентирани градове по света

0
1258

global-goals-11-sustainable-cities-and-communities.jpg__731x380_q85_crop_subsampling-2_upscale

Световната метеорологична организация, съвместно с Мрежата за околна среда в Женева организира кръгла маса по време на Световния ден на метеорологията. На нея бе изследвано как ООН и други партньори могат да си сътрудничат за насърчаване на устойчивото развитие в градска среда и създаването на климатично-ориентирани градове. Подобни идеи се съдържат и в Цел 11 от Програмата за устойчиво развитие 2030 на ООН, според която градовете и селищата трябва да се превърнат в приобщаващи, безопасни, адаптивни и устойчиви места за живеене.

„Хомо Ърбанс“ (хората, които живеят в градовете) са около 55 на 100 от населението на света, а техният брой ще продължава да нараства. Участниците в събитието обсъдиха как градският дизайн и услуги могат да насърчат по-здравия и по-безопасен живот на хората.

Особено предизвикателство е, че много градове не са добре проектирани за променящия се климат. Върху само 2% от световната земна площ се падат над 70 на 100 от вредните емисии. Това се случва именно в градовете, но все пак има и такива добри примери, които ни показват, че всеки градски район по света може да се превърне в климатично-ориентирано и благоприятно място за живеене.

Като например Лос Анджелис. Благодарение на Калифорнийския университет и Държавния университет в Аризона започна създаването на зелени алеи в южен Лос Анджелис. Те ще възстановят естественото охлаждане и абсорбацията на дъждовните води от павираната настилка в центъра на града.

В резултат на супербурята „Санди“ и опустошителните щети, които тя нанесе в Ню Йорк, Колумбийският университет и Университета „Дрексел“ започнаха работа по нови брегови паркове за възстановяване на влажните зони. Целта е да се предпазят ниско разположените квартали.

Подобрения се очакват и по метрото в Сиатъл. Чрез нов метод за картографиране ще бъдат реконструирани и 42 мили железопътен коридор като нова регионална алтернативна транспортна мрежа.

Въз основа на разположението, структурата и условията в Лийдс регионът може да намали своите сметки за енергия с 1,2 млрд. долара (около 1,6 от БВП на града) и въглерондите си емисии с 36% на година. Благодарение на съвместната работа на редица институти стратегиите за превръщане на Лийдс в устойчив град на бъдещето вече дават своите резултати.

Други климатично-ориентирани градове като Лийдс също напредват в областта на климатичното розвитие. Такива са Шефийлд, Хамбер, Бирмингам, Колката в Индия, Лима-Калао в Перу, Джохор Бару и Пасир Гуданг в Малайзия, Палембанг в Индонезия, много градове в Китай и др.

Всички те работят съвместно с ООН и Програмата за устойчиво развитие 2030. А дали амбициозните планове ще бъдат изпълнени?

Предстои да разберем.

Източници: Climate Smart Cities, The Trust for Public Land, WMO

Изготвил: Нанси Борисова