[:bg]Кои са носителките на награда „За жените в науката“ за България[:]

0
897

[:bg]13-10-loreal
Геоморфолог, химик и биолог са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България. На церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ д-р Ахинора Балтакова, д-р Йорданка Каракирова и д-р Калина Николова-Ганева бяха отличени с парични награди от по 5000 евро за своя забележителен научен потенциал. Стипендиите се отпускат всяка година от L Oréal и UNESCO на млади жени учени и имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера.

Гл. ас. д-р Ахинора Балтакова бе отличена за своя проект с глобално значение „Режим, динамика и пространствен обхват на криогенните процеси в Пирин“. Проектът цели да изследва последиците от глобалното затопляне във
високите планински части.

Доц. д-р Йорданка Каракирова спечели със своя проект „Разработване на нов вид твърдо тяло/ЕПР дозиметри за високоенергетично лъчение“, чиято основна цел е разработване на универсален дозиметър за измерване на нивата
на радиация.

Третата стипендиантка д-р Калина Николова-Ганева се занимава с изследвания в областта на молекулярната биология. Проектът, който й донесе отличието, е „Модулиране цитокиновия синтез на регулаторни Б лимфоцити посредством епигенетична модификация на генома“ и преследва хуманната цел да установи дали някои заболявания се повлияват по епигенетичен път и да открие лечение за болести като лупус.

„За жените в науката“ се провежда за 6-и пореден път в България в партньорство между L Oréal България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия на Република България за UNESCO.

Ирина Бокова, генерален директор на UNESCO, изпрати поздравителен адрес към стипендиантките и гостите на събитието. „Днес ние живеем в епоха на сериозни сътресения, изправени сме пред сериозни глобални проблеми като изчерпване на природните ресурси и глобалното затопляне. В тази сложна ситуация една истина е очевидна: на нашия свят е жизненонеобходима науката. Затова и инвестицията в наука е инвестиция в бъдещето“, сподели в обръщението си г-жа Бокова.

„Изключително съм радостна, че тазгодишното издание на програмата в България регистрира най-голям брой подадени кандидатури досега! Това ме изпълва с гордост и ме кара да вярвам, че решението, което взехме през 2010 г. да стартираме програмата в България е било вярно,“ каза Бриджит Стрелър, генерален мениджър на L Oréal България.

Поздравителни адреси към стипендиантите бяха получени Министерство на културата, Министерство на образованието и науката, Милена Дамянова – председател на Комисията по образованието и науката, Мая Манолова – Омбудсман на Република България, проф. Николай Витанов – зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, както и от Ерик Льобедел, Посланик на Франция в България.

По време на церемонията за първи път в България официално бе представен и Манифестът „За жените в науката“: кампания с послание, целяща да помогне за повишаването на броя на жените, които се занимават с наука в световен
план, като ангажира широката общественост с проблема и ускори постигането на промяна за жените в науката.
Националната програма за стипендии е част от световната програма на L Oréal–UNESCO „За жените в науката“, създадена, за да разпознава и подкрепя жените, чиито постижения са допринесли за развитието на научното познание,
както и за да осигури подкрепа на обещаващи млади жени учени с достойни проекти. Националните стипендии „За жените в науката“ на L Oréal–UNESCO се отпускат за проекти, които се реализират в една отделна страна. Те вече съществуват в повече от 100 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.
Световната програма „За жените в науката“ е създадена през 1998 година, когато L Oréal и UNESCO обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд. 
Днес тази програма е разширена в международен план и се е превърнала в една глобална инициатива, която вече е подкрепила повече от 2530 жени от 112 държави.

Източник: Национална комисия за ЮНЕСКО – България[:]