Кои са посланиците на Целите за устойчиво развитие?

0
2294

SDGs-GlobalGoalsForSustainableDevelopment-05 (1)

Кралица, наследничка на трона, президент, премиер, пионер на китайската електронна търговия и спортист,  често представян като най-добрият футболист в света, са сред видните посланици назначени от Генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун днес, за да спомогнат за реализирането на Програма за устойчиво развитие 2030, която се стреми да премахне бедността, глада и множество слабости в обществото в рамките на 15 години.

Застъпниците на Цели на устойчиво развитие (ЦРУ) са изявени личности и „ще се разчитат на уникалните си лидерски качества за разпространяване на целите, като част от амбициозната световна програма за промяна и развитие”, заяви говорител на ООН.

Промотирането на Целите за устойчиво развитие ще бъде подпомагано от личности като президента на Гана, Джон Драмани Махама и  премиера на Норвегия Ена Солберг. Както и оъ белгийската кралица Матилда, наследничката на трона на Швеция принцеса Виктория,  основателят на китайския конгломерат за електронна търговия „Alibaba Group” Джак Ма, световноизвестния аржентински футболист Лео Меси, който е и посланик на добра воля на УНИЦЕФ.

Програма за устойчиво развитие 2030, приета единодушно от държавни глави и други лидери от 193 страни на срещата в Ню Йорк през месец септември.

ЦУР надграждат върху по-ранните осем Цели на хилядолетието за развитие (ЦХР), които планираха в срок до 2015 г. изкореняване на крайната бедност и глада, осигуряване на начално образование за всички, равни възможности за мъжете и жените, намаляване на детската смъртност, подобряване на здравословното състояние на майките, борба с разпространението на ХИВ/СПИН и други болести, осигуряване на устойчива околна среда, участие в глобално партньорство за развитие.

Но отбелязаният напредък е неравномерен в различните региони и страни. Най-силно засегнати от това са най-бедните и хората в неравностойно положение по отношение на пол, възраст, увреждания, етническа принадлежност или географско местоположение. Именно затова са поставени новите цели за устойчиво развитие. Те са насочени към широк кръг от въпроси като премахване на бедността и глада, добро здравеопазване, качество на образованието, равенство между половете, чиста вода и добри санитарни условия и достъпна чиста енергия, както и достоен труд и икономически растеж, иновации, намаляване на различията, устойчиви населени места, отговорна консумация, действия по предизвикателствата на промените в климата, спиране на замърсяването на океаните и земите и осъществяване на партньорства за постигане на целите.

„Посланиците на ЦУР ще работят за разпространяване на международния характер на целите, включително и ще се ангажират програмата да се прилага спрямо всички хора, ще разпространяват въвличането на нови участници в изпълнението и финансирането на целите, с цел насърчаване на партньорства с правителствата, гражданското общество и частния сектор.

Останалите застъпници на Целите са: съоснователката на Фондацията Катар шейха Моза Бент Насър ал Миснед; сценаристът, писател и режисьор Ричард Къртис; директорът на Фондацията за устойчив туризъм към Световната организация по туризъм на ООН Дхо Юнг-Шим, директорът на фондацията за мир „Gbowee Peace” Лейма Гбови; председателят на „Фондацията за развитие на Общността” Граца Машел; основателката на фондация „Гласът на либийските жени ”Алаа Мурабит; изпълнителният директор на „Unliver” Пол Полман; директорът на Института за Земята към Колумбийския университет Джефри Сакс; певицата и основател на фондацията „Pies Descalzos Foundation” Шакира Мебарак; актьорът и основател на фондацията„Whitaker Peace & Development Initiative” Форест Уитакър и лауреатът за Нобелова награда за мир и основател на „Грамен банк” Мохамед Юнус.

Изготвил: Велислава Симеонова

Източник: UN