[:bg]Конвенцията за химически оръжия на 20 години[:]

0
962
Снимка: Pixabay

[:bg]

Снимка: Pixabay

Напредъкът е под заплаха. В Близкия изток воюващите нарушават нормата срещу химическото оръжие.“ Това заяви на 26 април Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш във видео съобщение на церемонията по повод 20-годишнината от влизането в сила на Конвенцията за химически оръжия.

Антонио Гутереш също така изрази надеждата си, че всички държави ще подкрепят мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия, която следи за изпълнението на Конвенцията, да се елиминират повечето от обявените запаси в световен мащаб.

Отбелязвайки, че Конвенцията и изпълнителният орган отбелязват две десетилетия, Генералният секретар настоя, че „сега е наш ред да възобновим своята решимост да изпратим тези дяволски оръжия в страниците на историята“.

Държавите членки в Организацията за забрана на химическите оръжия споделят обща цел да се предотврати повторно използване на химията за военни действия, като по този начин се засили международната сигурност. За тази цел Конвенцията съдържа четири основни разпоредби:

  • унищожаване на всички химически оръжия при международна проверка от Организацията за забрана на химическите оръжия;
  • мониторинг на химическата промишленост, за да се предотврати повторното използване на нови оръжия;
  • оказване на помощ и защита на държавите срещу химически заплахи;
  • насърчаване на международното сътрудничество за засилване прилагането на Конвенцията и насърчаване на мирното използване на химията.

В изявлението си Генералният секретар осъди въздушната атака в област Идлиб в северозападна Сирия от началото на месец април, по време на която загинаха поне 70 души. Организацията за забрана на химическите оръжия продължава да разследва твърдяната употреба на химическото оръжие зарин по време на атаката. Г-н Гутереш определи случилото се като ужасно напомняне за това колко са високи залозите и добави, че не може да има безнаказаност за подобни престъпления.

Пълното изявление на Антонио Гутереш може да гледате тук:

Върху материала работи: Лора Йорданова

Източници: UN News Centre[:]