Целият свят се опитва да се справи с последиците, които COVID-19 носи със себе си. За Демократична република Конго, една от държавите идентифицирани като най-рискови в Африка, опасността е още по-голяма. Това посочва докладът „Поддържане на живота“ (On life support) на УНИЦЕФ от края на март тази година.

Основните изводи от доклада са, че страната все още не се е възстановила след като през 2019 г. се превърна във второто по големина огнище на вируса ебола в историята. През последните няколко години в Демократична република Конго има и епидемии от морбили, холера и малария, които продължават да застрашават живота и здравето на хиляди деца, борещи се ежедневно с бедността, недохранването и липсата на чиста питейна вода.

По информация на Световната здравна организация (СЗО) на на 10 март е регистриран първият случай на заразен с COVID-19 в страната. Става въпрос за гражданин на Конго, който е дал положителна проба за вируса след като се е завърнал от Франция. Според данни от Worldometers Към 22 май броя на заразените в страната е 1835, от които са се възстановили 303, а починалите са 61.

Коронавирусът поставя пред изпитание дори най-добре работещите здравни системи в света, които се оказват без необходимото количество легла, апаратура и специалисти. В Демократична република Конго това не са единствените проблеми, но се усещат още по-остро. В доклада се отбелязва, че около 50% от здравните заведения в страната функционират без водоснабдяване и канализация.

В тази връзка представителят на УНИЦЕФ в страната, Едуар Бегбеде, споделя, че ако здравните заведения нямат средства да осигуряват имунизация, хранене и други основни услуги, дори в най-отдалечените райони на страната „рискуваме да видим живота и бъдещето на много конгоански деца белязани или унищожени от предотвратими заболявания“.

Много от съветите на СЗО относно превенция на COVID-19 са неприложими в страната. Липсата на чиста вода, невъзможността за поддържане на добра лична хигиена, вече върлуващите опасни заболявания, както и продължаващите въоръжени конфликти, допринасят за влошеното състояние на здравната система. 

Различни организации в световен мащаб, координирани от УНИЦЕФ, се грижат хиляди ученици в заразените с ебола общества да имат достъп до чиста вода. Почти 3 000 училища вече са снабдени с комплекти, които да задоволят основните им хигиенни нужди.

Докладът подчертава, че необходимите превантивни мерки срещу коронавируса оказват натиск върху вече едва издържащата здравна система. Медиците в страната продължават всеки ден да се борят със стотици случаи на морбили и холера, които водят до смъртта на хиляди деца. Въпреки че съществуват ваксини за тези заболявания, нивата на ваксинация в страната са опасно ниски. Данните показват, че едва 35% от децата на възраст между 12 и 23 месеца в Демократична република Конго са напълно ваксинирани. А 20% от децата в страната не са получили нито една ваксина.

Основна причина е, че много медицински работници са предпочели по-добре платени позиции в борбата с вируса ебола. Друг важен фактор е и невъзможността на екипите, които отговарят за имунизациите да достигнат по-отдалечените райони. Не на последно място влияние оказва и липсата на доверие към ваксините от страна на обществото.

УНИЦЕФ приканва правителството на Демократична република Конго да отдели повече от бюджета си за подпомагане на здравната система и по-конкретно за грижите за бременни жени, новородени и малки деца, както и да приоритизира редовните имунизации и другите основни здравни услуги във всяка област в страната.  


Материала изготви: Ива Е. Иванова