Координатор на ООН: Квартетът трябва да постави основата на преговорите между Израел и Палестина

0
1208
UN Photo/Loey Felipe
UN Photo/Loey Felipe
UN Photo/Loey Felipe

Миналата седмица специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес представи план относно Квартетa за мир, включващ ООН, Русия, САЩ и Европейския съюз (ЕС) за изготвяне на доклад, който ще допринесе за създаването на политическа среда за Израел и Палестина да възобновят мирните преговори.

В изказване по време на пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк, Николай Младенов, заемащ поста на специален координатор за близкоизточния мирен процес, заяви, че по време на последните срещи проведени в Мюнхен, Квартетът взел решение да се състави доклад, който разглежда пречките за дву-държавно решение и да препоръча как да бъдат преодолени.

Работата по доклада вече е започнала и Квартетът призовава за принос и на двете страни, както и на други заинтересовани държави, включително Египет, Йордания и Саудитска Арабия, в оглед съставяне на по-добра оценка, каза Младенов. Той също изрази надежда, че документа ще бъде готов в рамките на няколко месеца и ще информира и успее да установи консенсус из международната общност относно факта, че решението идващо от двете държави е единствената възможност.

Що се отнася до реконструирането на Газа, Младенов каза, че след края на военните действия през 2014 г., ООН ангажира и двете страни в съвместно изготвяне на механизъм разрешаващ вноса на строителни материали, което допринесе за достигане на явни резултати. Вече 100,000 семейства имат достъп до строителни материали, използвани при ремонт и реконструиране на домовете им, както и 9000 работни места са били създадени.

В момент жизненоважно е да се продължи с реализиране на инфраструктурни проекти от ключово значение, а именно проектите осигуряващи достъп до прясна вода и електричество, каза специалният координатор. Необходими са допълнителни усилия, за да се премахнат блокировките в Газа, наложени от Израел, за да се разреши вноса и износа, така че в района отново да започне икономически обмен.

Младенов отбеляза обаче, че само 35% от 3,5 млрд. долара заложени по време на конференцията в Кайро през 2014, са били предоставени, като призова ангажиралите се страни да изпълнят своето обещание.

 

Превод: Велислава Симеонова

Източник: UN News Centre