Корея и САЩ подписаха 23 меморандума в областта на енергетиката

0
116
Two confident business man shaking hands during a meeting in the office, success, dealing, greeting and partner concept

 

Водещи корейски енергийни, акумулаторни, строителни и химически компании се споразумяха да засилят сътрудничеството със своите колеги от САЩ. Подписването на меморандумите стана по време на среща между президентите на двете страни.

 

Повод за укрепването на тези отношения е шестдневното посещение на президента Юн Сок Йол в САЩ.

Четиридесет и пет ръководители на държавни и частни предприятия от двете страни са присъствали на бизнес форума за напредък на двустранните високотехнологични и чисти енергийни партньорства във Вашингтон.

Водещи корейски компании като: Хюндай, Лоте, Корея електрик пауър корпорейшън и други, присъстваха на събитието.

Десет меморандума са подписани между играчи от високотехнологичната индустрия. Останалите тринадесет, включват компании за чиста енергия в областта на водорода, ядрената енергия и въглеродната неутралност.

По този начин Корея и САЩ допълнително ще разширят съюзите си отвъд военните въпроси и въпросите на сигурността. Това от своя страна, отваря нови врати за високотехнологичната индустрия.

Съвместно двете страни ще разработят роботизирани технологии за автоматизирани производствени предприятия.

Друга обща цел е използването на амоняка като източник на енергия. Работи се в тясно сътрудничество за производството на син амоняк – нисковъглероден метод за производство на химичното съединение, използвайки преобразуване на метан с пара.

Разработват се  и технологии за улавяне на въглероден диоксид  от изгаряне на гориво или промишлени процеси.

Двете страни ще си сътрудничат и в проекти за син водород. Синият водород се произвежда от природен газ и се поддържа чрез улавяне и съхранение на въглерод.

Освен това, Юн Сок Йол допълни, че Южна Корея се е договорила със САЩ и по друг въпрос.  Двамата лидери обсъдиха механизъм за консултации в случай на ядрена атака от страна на КНДР.

Превод: Вероника Средкова

Източници: The Korea Times The Korea Herald