Либия: ООН призовава за евакуация на цивилните от Бенгази

0
1352
Снимка: UN Photo/Manuel Elías
Снимка: UN Photo/Manuel Elías
Снимка: UN Photo/Manuel Elías

Специалният пратеник на ООН за Либия Мартин Коблър призова всички воюващи страни в Бенгази да защитят цивилното население и да осигурят безопасното му напускане на града. Изказването от четвъртък идва на фона на огромния брой либийци и чуждестранни граждани, които са приклещени в района на боевете, и са изправени пред недостиг от храна, електричество, медицински запаси и други неща от първа необходимост.

„На всички цивилни – мъже, жени и деца, либийци и чужденци, желаещи да напуснат зоните на боеве в Бенгази, трябва незабавно това да им бъде позволено.“, призова ръководителят на Мисията в Либия, Мартин Коблър.“Страните в конфликта трябва да гарантират свободата на цивилните да напускат града, както и безопасната им евакуация. Трябва да се грижим за ранените и всеки трябва да бъде третиран хуманно, както международното хуманитарно право изисква.“, добави още той. С това Коблър напомни на страните за техните задължения според международното право и отбеляза, че всеки нарушил това право, ще носи своята отговорност. Международните конвенции изискват воюващите страни да защитават както цивилните, така и бойците, които се намират в невъзможност да участват във военните действия заради раните си или по други причини.

Голям брой цивилни са в капана на военните действия в кварталите на Бенгази. Те са пряко застрашени от активните боеве, а запасите им от храна, електричество и медицински доставки са в недостиг. Мисията на ООН в Либия, водена от Мартин Коблър, отдавна се опитва да установи хуманитарен коридор до труднодостъпните зони с бедстващи цивилни. Досега страните в конфликта все още не са се споразумели за хуманитарно примирие.

Източници: UN, UNSMIL

Изготвил: Стоян Ангелов