Малките стъпки до голямата промяна

13407179_10153751170418517_1318802241320638569_n

Колко дълъг е пътят към промяната в света и къде започва тя? Как се случва и какво е необходимо за опознаването на глобални процеси, случващи се на другия край на планетата, но засягащи ни пряко?

На тези въпроси отговориха 21 доброволци от 12 държави, които прекараха 6 седмици в България, за да извървят заедно с български ученици първите стъпки към постигането на Целите за устойчиво развитие. Младежите са част от проект, реализиран от AIESEC Bulgaria, Дружество за ООН в България и младежките делегати на България към ООН, Анина Йовкова и Димитър Димитров.

На 16 юни се състоя закриващото събитие по проекта, на което младите доброволци от цял свят представиха своите преживявания в България. София, Пловдив и Варна бяха домът на младежи от Бразилия, Мексико, Сингапур, Холандия, Канада и много други страни през последния месец. 16 от младежите посетиха 15 столични училища като се срещнаха с над 800 ученици. Ученици от две пловдивски гимназии и няколко училища във Варна също са част от проекта.

Младите обучители разказаха как с помощта на методите на неформалното образование са запознали българските ученици с приетите в края на 2015 г. Цели за устойчиво развитие. Те споделят, че много от учениците не са чували за Целите, а някои дори и за ООН или българския кандидат за генерален секретар. След часовете с доброволците обаче това се променя.

Младежите посетили България разказаха, че са впечатлени от знанията, будния ум и любопитството на българските ученици, но много от тях се чувстват безпомощни и смятат, че не могат да допринесат за промяната нито в България, нито по света. Доброволците обаче им вдъхват надежда и вяра, че промяната не е трудна, ако започнеш веднага – с малки стъпки. Скоро много от учениците придобиват самочувствие, контактуват и дори изпращат благодарствени съобщения на обучителите си.

За чужденците, амбициозната Програма 2030, която ООН си е поставила е постижима, но изисква промяна на нагласите на всеки човек и действия на локално ниво. Гражданското общество, неправителственият сектор и бизнеса могат да действат заедно за изпълнение на Целите и не бива да чакат правителствата да осъществят Програма 2030, а да се заемат с това, смятат младежите.