[:bg]Мандатът на мисията на ООН в Кипър ще бъде удължен[:]

Pvt. Eddie Skanshus (Danish Contingent) on sentry duty at OP LOUTROS, Lefka, Cyprus. 1/May/1973. Cyprus. UN Photo/Yutaka Nagata. www.un.org/av/photo/

[:bg]

Снимка: Marco Fieber/Flickr

В края на миналата седмица Съветът за сигурност на ООН взе единодушно решение за шестмесечно удължаване мандата на мироопазващата мисия в Кипър. Очаква се той да изтече на 31 януари 2018 г. Решението се явява непосредствен резултат от скорошният провал на преговорите за сключване на споразумение между Република Кипър и Севернокипърската турска република.

В документа на ООН е предвидено провеждане на стратегически преглед на работата на мироопазващата мисия в Кипър, по-позната като UNFICYP. Според него именно Генералният секретар на ООН – Антонио Гутереш ще бъде натоварен с тази задача, като се предоставя срок от четири месеца за предоставяне на заключения по проблема.

Отчитайки постигнатият напредък по време на последната конференция, засягаща кипърския въпрос, членовете на Съвета за сигурност още веднъж призоваха за придържане към вече поетите, от двете страни, ангажименти.

Въпросната конференция бе проведена в периода 28 юни – 7 юли, като за нейно седалище бе избран швейцарският град Кран-Монтана. Тя бе организирана под егидата на ООН с надеждата за подписване на трайно споразумение между гръцката и турската част на Кипър, което така и не се случи. Поради тази причина в своята резолюция Съвета за сигурност превдижда мерки за изграждане на взаимно доверие, които ще бъдат подробно разгърнати в последващи текстове.

Необходимо е да се припомни, че UNFICYP  е една от най-дълго провежданите мисии на ООН. Тя е лансирана през 1964 г. с цел предотвратяване на бойните действия между гръцката и турската общност на острова. Към момента загиналите служители на ООН по време на мисията наброяват 186.

Използвани източници: UNFICYP, UN

[:]