Международен ден на спорта за развитие и мир 2020

0
2188

Идеята за честването на ден, в който да се популяризира спорта като средство за постигане на световен мир, е на Жоел Бузу, президент на световната организация „Мир и спорт”. Инициативата става факт през 2013 г. с Резолюция на Общото събрание на ООН, което обявява 6 април за Международния ден на спорта за развитие и мир. През 2014 г. този ден се отбелязва за първи път в световен мащаб.

Предвид създалата се ситуация около COVID-19 много спортни дейности се отменят или провеждат без публика. Достъпът до фитнес клубове, танцови студиа, спортни съоръжения, обществени басейни и детски площадки е ограничен. Това обаче не бива да спира нашата активна физическа дейност, както и социалните ни контакти с нашите „съотборници“ или треньори. Световната здравна организация препоръчва 150 минути физическа активност с умерена интензивност или  75 минути физическа активност с енергична интензивност, или и двете на седмица. СЗО съветва също как да постигнем това без оборудване и с ограничено пространство.

Във връзка с отбелязването на Международния ден на спорта за развитие и мир у нас, по традиция всяка година по повод 6 април Дружеството на ООН в България организира благотворителен турнир по футбол, в който взимат участие дипломати от различни държави. Тази година, или поне за планираните дати, създалата се ситуация около COVID-19  не позволява организирането на дейността. Председателят на Младежката секция към Дружеството за ООН в България, Божидар Александров ни разказва за идеята и отбелязването на този ден в София.

Божидар Александров, председател на Младежка секция към Дружеството за ООН в България 2019г.

1. Защо този ден е важен за ООН и какво символизира всъщност?

Б. А. Този ден е важен, защото изтъква огромната роля на спорта в определянето на международните отношения. Той е средство за затвърждаване на социалните взаимоотношения между държави и народи. Правото на достъп и участие в спорт и игри е признато в множество международни споразумения и конвенции. Още през 1978 г. ЮНЕСКО описва спорта и физическото възпитание като „основно право за всички“. Затова този ден символизира силата на физическия дух в сближаването и помирението между различните.

2. Четох, че популяризирането на този ден играе важна роля за предаването и възпитанието на ценности? Какви са те?

Б. А. Спортът е един универсален език, който обединява богати и бедни, хора от различни култури и континенти, изповядващи различни религии. Той дава възможност на хората да се обединят около общите ценности в духа на разбирателство и спортсменство. Спортът възпитава уважение към противника, солидарност, справедливост, дисциплина, зачитане на правилата на играта. Затова е важен и този ден, защото изповядваме ли тези ценности, ние сме направили първата стъпка към мира и устойчивото развитие.

Отборите на Посолство на Армения в България и Български футболен съюз в Национална футболна база „Бояна“ 2019г.

3. С какво отбелязването на този ден допринася за осъществяването на Целите за устойчиво развитие на ООН и каква е връзката между тях?

Б. А. В Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. държавите отделят специално място на спорта:

„Спортът също така е важен фактор за устойчиво развитие. Ние признаваме нарастващия принос на спорта за осъществяването на развитието и мира в насърчаването на толерантността и уважението и приноса, който допринася за овластяването на жените и младите хора, индивидите и общностите, както и за целите на здравеопазването, образованието и социалното приобщаване“.

Един успешен пример, с който ние, от Младежката секция на Дружеството за ООН в България, можем да се похвалим е ежегодно организираният футболен турнир за дипломати “Ambassadors’ League”, в който взимат участие представители на дипломатическите представителства на различни страни и международни организации в България, институции и неправителствени организации. Радвам се да отбележа, че в последните няколко години той се превърна в едно чакано събитие, което показва как в една колективна игра участниците обединяват усилия в постигането на крайната цел. По същия начин може да разгледаме и целите за устойчиво развитие, с които държавите са се обединили, устремени към победата – постигането им през 2030 г.

Спортът като инструмент за мир. Източник: UN

4. С оглед на ситуацията и извънредното положение около COVID-19, разбираме, че турнирът се отменя за близките месеци. Би ли могъл да ни разкажеш какви са успехите на тази дейност през изминалите години?

Б. А. За съжаление, тази година коварният вирус „вкара гол в нашата врата“ и то в етап на вече отдавна започнала организация. Надявам се  скоро ситуацията да се нормализира и да успеем да проведем любимия на всички празник на спорта през есента. Ако не, ще се движим заедно с олимпийските игри с година напред.
Успехите през изминалите издания за нас са немалко. Общо през годините в турнира са участвали дипломати от около 30 страни. Футболът е повод да създадем контакти между участниците, а турнирът ни им дава възможността да завържат и приятелства. Интересно е да гледаш как представителите на две съревноваващи се, в световен мащаб, държави заедно, искрено се забавляват на терена и завързват другарство. В последствие, лидерите на тези държави подписаха споразумение за сътрудничество. Аз наивно си вярвам, че и ние може да имаме малка заслуга за това. Друг наш голям успех е и подписаното споразумение за партньорство между Дружеството за ООН в България и Българския футболен съюз, още едно доказателство, че спортът обединява различията.

5. Традиционният турнир, който се провежда, е благотворителен и събира средства за различни каузи. Какви последващи дейности се планират, какво предстои?

Б. А. Досега “Ambassadors’ League” е залагал най-вече на каузи като популяризирането на правата на човека, чрез така нареченото от нас „Училище по права на човека“, а именно серия от обучения по методите на неформалното образование в различни градове на страната. Считаме за изключително важно децата, младежите, както и техните родители и учители да са запознати с основните права на човека, да разбират тяхното значение и приложението им в ежедневието ни.  Правата на човека са като бронята, която ни защитава. Учат ни как да живеем нормално сред другите и как да съществуваме в симбиоза.

Тази година заедно с членовете на Младежката секция към Дружеството за ООН в България определихме нова кауза. Тя ще бъде създаване на иновативни пространства в няколко образователни институции, където младежите ще имат възможността чрез интерактивни игри и активности, както и от разположените информационни табели да научат повече за Целите за устойчиво развитие, приети от всички 193 държави – членки на ООН. Това ще ги накара да бъдат граждански информирани и ще могат да се запознаят как ежедневно могат да допринасят за постигането на всички 17 цели до 2030 г.

6. Има ли други държави, които честват този ден като нас?

Б. А. Възможно е, макар и да ми се иска нашата идея със съревноваващите се дипломати да е единствена по рода си в света. От 2014 г. до днес този ден се отбелязва в целия свят с различни по вид прояви и спортни мероприятия. Хората по Земята провеждат приятелски мачове в почти всички видове спортове, както на професионално, така и на аматьорско и училищно равнище. В множество страни с всяка изминала година Международният ден на спорта за развитие и мир се превръща в един истински празник на забавлението с кауза – да просъществува разбирателството и мирът между народите.

„Ambassador’s League 2019“

7. Какво послание би изпратил на читателите на UNA News България?

Б. А. Следващия път, когато излязат да ритат с приятели, да се състезават в карането на велосипед или ролери или да си подават топка, нека не забравят, че тяхната игра би могла да бъде една малка стъпка към бъдещото благоденствие на човечеството. Само заедно, в един отбор и с дружни сили, спазвайки правилата и уважавайки другия, бихме могли да постигнем желаното устойчиво развитие и да живеем в мир и разбирателство.

Материала изготви: Роберта Гуевска

Източници: UN, WHO, Министерство на младежта и спорта