Международен медиен форум за ролята на радиото в съвременните комуникации

0
1320
Снимка: OSCE/Vasilina Brazhko
Снимка: OSCE/Vasilina Brazhko
Снимка: OSCE/Vasilina Brazhko

На 6-ти май в Киргизстан се проведе международен медиен форум с подкрепата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Фокусът на събитието беше ролята на радиото в дигиталната ера, а целта – представителите на местни и чуждестранни медии да обменят опит и добри практики. Участниците получиха шанс да се запознаят с нови технологии за подобряване на радиопредаванията в страната си. Инициатор  на събитието в Бишкек е „Kyrgyz Public TV and Radio Corporation“.

Събитието е най-голямото по рода си в страната, а тази година темата е в духа на 85-годишнината на Радио Киргизстан. Представители на всички радио канали се събраха, за да подкрепят своя бранш. „Форумът е уникална възможност да отпразнуваме ролята на радиото в достъпа до информация и в предоставянето на възможност за хората в отдалечените места да изразят мнението си“, споделя заместник-ръководителят на Центъра на ОССЕ в Бишкек, Даниел Румоло. „Аз подкрепям държавата в съдействието й за достъп до радиото в цялата страна и в създаването на благоприятни работни условия, за да могат радио журналистите да изпълнят своят важна мисия“, каза още той. Говорители от Китай, Казахстан, Русия, Великобритания и Турция споделиха своя опит в управлението и развитието на радиото, а професионалисти в областта обсъдиха новите тенденции в радиопредаването, както и влиянието на съвременните медии.

Международният медииен форум е част от инициативата на Центъра на ОССЕ в Бишкек за повишаване на информираността относно основните свободи и за подобряване на информационната сигурност. След форума за участниците ще бъде организирана и работилница, която ще се съсредоточи върху данните в журналистиката и медийните лаборатории. Обучението ще се води от медийния експерт Татяна Тихомирова в централата на домакините от „Kyrgyz Public TV and Radio Corporation“.

Източник: ОССЕ
Изготвил: Стоян Ангелов