Международната организация по миграция става част от системата на ООН

Projects_IOM

Общото събрание на ООН прие резолюция, с която подкрепя споразумението за превръщането на Международната организация по миграция (МОМ) в част от системата на ООН. Целта на решението е двете организации да си сътрудничат още по-тясно по отношение на мобилността, което включва движението на мигранти и разселени в засегнатите от миграция общества, както и доброволно връщане на мигранти и развитие на миграционни политики в държавите членки.

Споразумението ще бъде подписано от Генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун и генералния директор на Международната организация по миграция Уилям Суинг по време на Среща на върха на ООН за мигрантите на 19 септември 2016 г.

Генералният директор на МОМ споделя, че неговата организация е работила в сътрудничество с ООН от самото си създаване на оперативно и политическо ниво. Държавите членки на Международната организация по миграция я разпознават като водеща платформа за миграцията, а сега, ставайки част от семейството на ООН организацията ще има още по-силен глас по темата за мигрантите и техните права.

Международната организация по миграция е подпомогнала приблизително 20 милиона мигранти през 2015 г. Тя е междуправителствена организация с над 9 500 служители и 450 офиса по света. През настоящата година организацията отбелязва своята 65-та годишнина.

Източник: IOM