Международна помощ за Фиджи след циклона Уинстън

Снимка: UNICEF/Alice Clements
Снимка: UNICEF/Alice Clements
Снимка: UNICEF/Alice Clements

Организацията на Обединените нации е започнала работата си по предоставяне на международна помощ на тихоокеанските острови на Фиджи, връхлетени от мощния тропически циклон Уинстън, който остави най-малко 28 жертви и около 14,000 души в 274 евакуационни центрове.

Според Службата на ООН за координация и хуманитарни въпроси (OCHA), тихоокеанският хуманитарен екип на ООН и новите партньори, пристигащи във Фиджи, трябва да работят чрез съществуващата оперативна структура на Фиджи, за да се създаде по-координиран и ефективен отговор на бедствието.

Нова Зеландия е предложила помощ, надвишаваща $ 2,000,000 (NZD). Самолет, носещ 12 тона припаси, включително вода, брезенти, генератори, резачки и комплекти от инструменти, заявен от правителството на Фиджи, пристигна на летище Носури в столицата Сува в понеделник. Австралия също ще достави военни хеликоптери, за да помогне с въздушното наблюдение, както и въздушен транспорт на хуманитарни запази за 1,500 семейства, като част от помощния пакет от $ 5,000,000 (AUD).

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) обяви готовността си да осигури спешни припаси и допълнителен персонал в подкрепа на правителството. В изявление публикувано на 21 февруари, УНИЦЕФ отбелязва, че главната грижа на организацията е за децата, бременните жени и кърмещите майки в цялата държава.

“Непосредствено след бедствие като циклон, първият приоритет на УНИЦЕФ е да гарантира защитата и благосъстоянието на най-уязвими, включително децата, бременните жени и новите майки”, заяви тихоокеанският заместващ представител на ООН Изабел Остин.

УНИЦЕФ се е съгласил и за внедряването на чисти помещения за деца в центровете за евакуация. Световната здравна организация (СЗО), от своя страна, е получила молба за 36,000 пречиствателни таблетки, докато Организацията на ООН за равенство между половете и овластяването на жените, заедно с УНИЦЕФ, сътрудни за национална безопасност и защита.

В разгара си, циклонът Уинстън е развил ветрове със скорост от 230 KPH до 325 KPH, според метеорологичната станция на Фиджи, което го прави един от най-тежките циклони връхлитал някога Южния Пасифик. Най-малко 364 жилища са били унищожени, а 65 училища са повредени или унищожени. Училищата са затворени и правителството намеква, че възстановяването на образованието е неговият най-висок приоритет през следващите дни.

Междувременно, ръководителят на Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия, Роберт Гласер, изказа съболезнованията си на Фиджи за загубите причинение от циклона, като приветства правителството за усилията си да намали смъртността и броя на хората, засегнати от циклона. Председателят на Общото събрание на ООН, Могенс Люкетофт, също изказа своите искрени съболезновнаия, приветствайки народа и правителството на Фиджи за тяхната сила и устойчивост, и ги увери в подкрепата на международната общност, сега, когато те започват процеса на възстановяване от тази опустошителна буря.

Източник: UN
Изготвил: Магдалена Райкова

1 COMMENT

Comments are closed.