[:bg]Миграционната криза в Южен Судан — най-бързо растящата в света[:]

Снимка: Arsenie Coseac / Flickr

[:bg]

Снимка: Arsenie Coseac / Flickr

Броят на напускащите Южен Судан, вследствие на нестихващото напрежение там, достига обезпокоителни размери, според официално становище на Агенцията на ООН за бежанците (АООНБ). Само за последните осем месеца той се равнява на 1,6 млн. души, като към него се причисляват вътрешно-разселени лица и такива, които са напуснали пределите на страната.

След като преди месец беше обявено състояние на “масов глад” в страната, говорителят на  АООНБ – Бабар Балох, съобщи, че именно “глада, произведен от комбинацията от бойни действия и суша е двигателят на най-бързо развиващата се миграционна криза в света”. Той допълни още, че обезпокоителният темп на разселване представлява “непосилна тежест за региона, който и без това е със силно ограничени ресурси за реагиране”.

Напускайки Южен Судан, бежанците обикновено се отправят към някоя от съседните страни — Судан, Етиопия, Кения, ДР Конго или Централноафриканската република. По-голямата част обаче поемат към Уганда, където броят на новопристигналите се е увеличил трикратно през февруари месец (спрямо същият период миналата година), достигайки 6 000 души дневно, което прави средната стойност на влизащите в страната през първите месеци на 2017 повече от 2, 800 души на ден.

Бабох определи ситуацията като “критична” и поради допълнително утежняващият факт, чe падащите, над региона, сезонни дъждове, наводняват част от трасетата за доставка на хуманитарна помощ.

В тази връзка АООНБ отправи призив за финансова подкрепа по-рано тази година, като поиска 781, 8 млн. щатски долара за Южен Судан и 267 млн. за Уганда. Към момента обаче, бюджетът, с който разполага Агенцията за оказване помощ на южно-суданските бежанци възлиза на осем процента от поискания.

Снимка: EC DG ECHO / Flickr

От своя страна, миналият петък, ръководителят на Мисията на ООН в Южен Судан — UNMISS,  Дейвид Шиърър предупреди, че състоянието на сигурността в страната се влошава, тъй като националните власти продължават да бездействат.

В своето изявление пред Съвета за мир и сигурност на Африканския съюз той допълни още, че “ситуацията в Южен Судан продължава да се влошава, произвеждайки дълбоко човешко страдание..[…]..в което местните и етнически разделения биват използвани за политически цели”.

Шиърър докладва за ескалация на бойните действия в Екватория — район, смятан за “хранилището на Южен Судан” — в резултат, на което производството на храна в региона е нарушено и се наблюдава значително изместване на населението.

Интензивни военни действия има и в провинцията Горни Нил. За това свидетелстват скоро направените сателитни снимки на град Уау Шилук, който е напълно унищожен и обезлюден.

Ръководителят на UNMISS потвърди също опасенията за хуманитарната ситуация в страната, квалифицирайки я като “напълно изкуствена”. По последни данни около 100 000 души са изправени пред глад, докато близо милион живеят на прага на такъв.

Използвани източници: UNHCR, UNMISS

[:]