Мисията на ООН в Ирак призовава за възстановяване на сигурността и диалога

unami

Мисията на ООН в Ирак (UNAMI) призовава правителството и политическите лидери да си сътрудничат за възобновяване на сигурността и диалога, се казва в прессъобщение на Мисията.

Мисията на ООН изразява безпокойство относно днешните събития в Багдад, когато демонстранти нахлуха в парламента, след като навлязоха в Международната зона.

Мисията осъжда използването на сила, включително срещу официално избрани лица и призовава към спокойствие, сдържаност и уважение към конституционните институции по време на този критичен развой на събитията. Мисията на ООН призовава правителството, всички политически лидери и гражданското общество да си сътрудничат, за да възобновят сигурността и да пристъпят към диалог, който ще допринесе към прилагането на реформи, необходими да излизането на Ирак от политическата и икономическа криза.

ООН продължава да работи от своето седалище в Международната зона в Багдад и е в постоянен контакт със заинтересованите страни, за да бъдат изпълнение условията на народа за реформи.