[:bg]Мисия: етично отразяване на деца в медиите[:]

0
1684
Снимка: Pixabay

[:bg]На 1 юни честваме Деня на детето – един празник, който освен носещ много усмивки, ни кара да се замислим и за отговорността, която обществото носи към бъдещото поколение. Тази отговорност се споделя от цялото общество, включително от медиите като фактор, формиращ детското съзнание. Наболял в това отношение е проблемът за етичното отразяване на деца в медиите. Именно това беше фокусът на международна конференция, провела се в края на месец април тази година в гр. София под надслов „Децата и медиите: етично отразяване“.

По време на конференцията бе представен първият по рода си „Пътеводител за етично отразяване на деца в медиите”. Проектът е дело на Детския фонд на ООН за България и на Асоциацията на европейките журналисти, а в изработването на пътеводителя са се включили видни български журналисти, сред които Александра Кръстева и Росен Босев, както и много експерти от УНИЦЕФ и комуникационни специалисти.

Целта на наръчника е да се зададе норма при отразяването на деца в медийното пространство, така че да не бъде повлияно негативно върху техните психика и живот. Разделен на осем части, Пътеводителят се опитва да обхване всички сфери, в които се говори за подрастващите. Широко застъпени са действителните примери от практиката както у нас, така и в чужбина.

При представянето на наръчника гостуваха две от авторките на добрите практики, очертани в него, за да разкажат повече за използваните от тях начини за отразяване на проблемите, свързани с деца.

По време на конференцията номинираната за награда „Еми” американска разследваща журналистка Кони Фоси обясни как успява да предаде ситуацията в САЩ без да нарушава етичните норми. Г-жа Фоси даде пример с документалния филм „Деца в затвора” (“Prison Kids”) част от поредицата материали на телевизия „Фюжън“ за децата в затворите в САЩ. Според журналистката най-силното оръжие на филма са думите, с които се обрисува истинската ситуация, в която попадат децата, като се стои далеч от „украсените думи на институциите“. След като излиза филмът медията започва кампания за премахване на изтърпяването на наказания на деца в изолатори. В кампанията се включват много известни личности и политици и четири месеца по-късно тогавашният президент Барак Обама забранява практиката. Според г-жа Фоси примерът показва още веднъж силата на медиите като четвърта власт, но същевременно е и книжовен образец за етично отразяване.

В презентацията си авторката Кони Фоси представи и направено през 1998 г. изследване, илюстриращо силата на медиите. През онази година престъпността в САЩ е била с рекордно ниски стойности за изминалите 25 години. Въпреки това, заради новините, които гледат и начина на отразяване, 65% от хората, включени в изследването, смятали, че престъпността нараства.

Как е запазила в тайна самоличността на децата от филма „Когато деца насилват деца“ (“When Kids Abuse Kids”), разказа вторият гост на конференцията, журналистката от Би Би Си Таманна Рахмани. Във филма имената на децата са сменени, лицата им не са показани, а историите им са разказани с гласовете на актьори. Г-жа Рахмани подчерта, че е от изключителна важност да не се накърнява неприкосновеността на детето като такова, но също така, че трябва да се говори за проблемите, с които те се сблъскват, защото това е първата стъпка към решаването им.

Медиите като комуникатори обаче трябва да внимават как говорят за тези проблеми, затова създаденият „Пътеводител за етично отразяване” ще бъде препоръчителен документ, който медиите могат да следват.

„Пътеводител за етично отразяване” е достъпен в интернет на адрес: https://www.unicef.bg/assets/2018/PDF_s/Mediite_i_etichnoto_otraziavane_na_decata_v_mediite.pdf.

Повече информация за инициативата за етично отразяване на интернет страницата на UNICEF България.

Материала изготви: Цветина Иванова[:]