[:bg]Мисия за защита на Нимруд[:]

0
1845

[:bg]

Генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова, изпрати мисия за оценка на състоянието на археологическия обект на Нимруд, разположен в Нинава, Ирак, на 14 декември 2016 г. Една от целите на мисията беше да се оцени цялостното състояние на обекта и по-специално степента на повреди в резултат на умишленото му унищожаване от страна на Ислямска държава през последните 2 години. Втората поставена на мисията цел е да се предложат мерки за превенция на по-нататъшно разрушение.

 „В последните години се появи систематично и преднамерено унищожаване на археологическия обект на Нимруд. ЮНЕСКО отново изтъква своята пълна решимост да работи с иракските власти, за да се гарантира опазването на това, което е останало и да се положат основите на постепенно възстановяване на обекта. Това е от значение за народа на Ирак. Това е от ключово значение за сигурността и стабилността на региона. Това е от значение за историята на човечеството „, каза Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Госпожа Лайла Салих, от Държавния съвет по антиките и наследството на Ирак, и г-н Сиду Такани, от Провинциалния съвет на Нинава, са част от участниците в мисията. Резултатите от работата на мисията ще бъдат представени от ЮНЕСКО и обсъдени на международна среща за защита на  културното наследство в освободените райони на Ирак, която ще се проведе в централата на ЮНЕСКО в Париж, на 23 и 24 февруари 2017 година.

Археологическият обект на Нимруд, известен също като Калху, е един от основните археологически обекти от асирийския период на Ирак. Основан е през 13 век пр.н.е. Градът е построен от асирийския цар Салманасар I (1274-1245 г. пр.н.е.) и по-късно се превръща във втората столица на Асирийската империя по времето на крал Aшурнасирпал II (883-859 г. пр.н.е.). Археологическите разкопки в местността започват през 1845 г. и разкриват останки от дворци, укрепления, един Зикурат, храмовете на Ищар и Набу, както и няколко царски гробници. Отличителните асирийски художествени и архитектурни останки включват широки статуи, релефи и панели, които се  украсявали Двореца на Aшурнасирпал, разказвайки военните му кампании и неговите постижения. Тези елементи разширяват историческите сведения за Древна Месопотамия, но сега Зикуратът и релефите са претърпели значителни щети в резултат на експлозии и разрушения. Необходимо е да се предприемат незабавни действия за защита на обекта, които ще предотвратят по-нататъшното му разрушение.

Източник: UNESCO

Върху материала работи: Радостина Ивчева[:]