Митове за коронавируса

1
2092


В настоящата статия ще откриете информация относно коронавирус (CODIV-19), чието наличие за пръв път бива официално обявено на 31 декември 2019 г. в гр. Ухан, намиращ се на територията на Китайската народна република. Информацията, която ще прочетете е преведена на български език от екипа от доброволци на UNA News Bulgaria. Източникът на информация е Световната здравна организация.

Могат ли сушилните за ръце да убият коронавируса?

Не. Сушилните за ръце не са ефективни срещу 2019-nCoV. За да се предпазите от новия коронавирус, трябва често да почиствате ръцете си чрез разтриване с дезинфектант на алкохолна основа или да ги измивате със сапун и вода. След като ръцете ви се почистят, трябва да ги изсушите напълно, като използвате хартиени кърпи или топла въздушна сушилня.

Могат ли ултравиолетовите лампи за дезинфекция да убият новия коронавирус?

Ултравиолетовите лампи не бива да се използват за стерилизиране на ръцете или други части на кожата, тъй като ултравиолетовото лъчение може да предизвика раздразнение.

Доколко са ефективни термалните скенери за откриване на хора, заразени с коронавируса?

Термалните скенери са ефективни за засичане на хора, които са развили треска (т.е. имат по-висока от нормалната телесна температура) поради инфекция с новия коронавирус.

Те обаче не могат да открият хора, които са заразени, но все още не са развили треска. Това е така, защото отнема между 2 и 10 дни, преди хората, които са заразени, да се разболеят и да развият треска.

Може ли впръскването на алкохол или хлор по цялото тяло да убие коронавируса?

Не. Впръскването на алкохол или хлор по тялото няма да убие вирусите, които вече са влезли в тялото ви. Впръскването на подобни вещества може да бъде вредно за очната и устна мембрани, както и за вашите дрехи. Алкохолът и хлорът могат да бъдат полезни при дезинфекцията на повърхности, но трябва те да се използват при подходящи препоръки.

Безопасно ли е да получите писмо или пратка от Китай?

Да, безопасно е. Хората, които получават пакети от Китай, не са изложени на риск от заразяване с новия коронавирус. От предишни анализи знаем, че коронавирусите не оцеляват дълго върху обекти както и върху писма или пакети.

Ваксините срещу пневмония предпазват ли от коронавируса?

Не. Ваксините срещу пневмония като пневмококова ваксина и грипна ваксина срещу хемофилус тип B (Hib) не осигуряват защита срещу новия коронавирус.

Вирусът е толкова нов и различен, че се нуждае от собствена ваксина. Изследователите се опитват да разработят ваксина срещу 2019-nCoV и Световната здравна организация подкрепя техните усилия.

Въпреки че тези ваксини не са ефективни срещу 2019-nCoV, ваксинацията срещу респираторни заболявания е силно препоръчителна, за да защитите здравето си.

Може ли редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор да предотврати заразяване с новия коронавирус?

Не. Няма доказателства, че редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор може да защити хората от инфекция с новия коронавирус.

Има някои ограничени сведения, че редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор може да помогне на хората да се възстановят по-бързо от обикновената настинка. Редовното изплакване на носа, обаче, не предотвратява респираторните инфекции.

Може ли яденето на чесън да помогне за предотвратяване на инфекция с новия коронавирус?

Чесънът е здравословна храна, която може да има някои антимикробни свойства. Въпреки това, няма данни от настоящата епидемия, че яденето на чесън може да защити хората от новия коронавирус.

Може ли мазането със сусамово масло да предотврати навлизането на коронавируса в тялото?

Не. Сусамовото масло не убива новия коронавирус. Има някои химически дезинфектанти, които могат да убият 2019-nCoV на повърхности. Това включва дезинфектанти на основата на белина / хлор, или разтворители, 75% етанол, пероцетна киселина и хлороформ.

Те обаче имат малко или никакво въздействие върху вируса, ако ги поставите върху кожата или под носа си. Дори може да бъде опасно да поставите тези химикали върху кожата си.

Антибиотиците ефективни ли са за превенция и лечение на коронавируса?

Не, антибиотиците не действат срещу вируси, а само срещу бактерии.

Новият (2019-nCoV) е вирус и следователно антибиотиците не трябва да се използват като средство за превенция или лечение. Ако обаче сте хоспитализирани за 2019-nCoV, може да получите антибиотици, тъй като е възможна бактериална ко-инфекция.

Съществуват ли някакви лекарства за превенция и лечение на коронавируса?

До днешна дата няма конкретно лекарство, препоръчано за превенция или лечение на вируса. Въпреки това, заразените с вируса трябва да получат подходящи грижи, за да облекчат и лекуват симптомите, а тези със сериозни усложнения трябва да получат оптимизирани поддържащи грижи. Определени методи за лечение се изследват и ще бъдат тествани клинично. СЗО подпомага усилията за изследване и развитие с редица партньори.

Настоящият материал не съдържа лично мнение или препоръки от екипа на UNA News Bulgaria, а единствено превод на информация, официално публикувана от Световната здравна организация. За повече информация, моля, посетете уеб страницата на организацията, както и на Министерство на здравеопазването.

Министерство на здравеопазването разполага с телефонна линия за въпроси на граждани относно разпространението на коронавирус. На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

Превод: Ясемин Юсуф

1 COMMENT

Comments are closed.