[:bg]Младите хора – приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС[:]

0
1141
Photo: EPP CoR

[:bg]“Бъдещето на Европа и младите хора“ е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Те бяха представени от министъра за Българското председателство Лиляна Павлова в Комитета на регионите на 5 декември. Ден по-късно приоритетите на първото Българското председателство на Съвета на ЕС бяха официално одобрени от Министерски съвет.

В рамките на приоритета за младите хора, председателството ще се фокусира върху конкретни теми като образованието на младежите в Европа и програма Еразъм+, развитие на дигитални умения и насърчаване на предприемаческите умения.

Европейският бюджет и кохезионната политика, заедно с предстоящото Българско председателство бяха сред основните теми в рамките на дискусията, в която участваха еврокомисарят за бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, вицепремиерът на България Томислав Дончев, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, Марек Возняк и Ян Олбрайт, представители на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Комитета на регионите.

Photo: EPP CoR Group

Според участващите в дискусията, бюджетната рамка на Съюза трябва да има позитивен ефект върху ежедневието на европейските граждани, като същевременно процедурите за финансиране бъдат опростени и основани на справедливо разпределение на финансовите средства, в съответствие с европейските ценности. Еврокомисарят Гюнтер Йотингер заяви, че следващите три председателства на Съвета на ЕС, между които е и българското, ще бъдат изключително важни за бъдещето на Европа. Институции в ЕС разчитат на местните власти да дадат предложения за най-ефективно осъществяване на бюджетната политика и справедливи инвестиции на територията на целия ЕС.[:]