Могерини номинира Мария Габриел за ръководител на мисия на ЕС за наблюдения на изборите в Габон

Mariya-Gabriel
Снимка: Twitter

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини номинира Мария Габриел, член на Европейския парламент, за наблюдател по време на президенстските избори в Габон, насрочени за 27 август 2016 г.

Според Могерини ЕС подкрепя Габон в усилията си за укрепване на демокрацията и конструктивния диалог. Важно е всички заинтересовани страни да гарантират прозрачни избори, като всякаква форма на насилие бъде отхвърлена. Установяването на истински диалог между политическите актьори допринася за успокояване на политическия климат и ще се избегне напрежението и радикализацията. “Уверена съм, че мисията наблюдение на избори от ЕС, проведено от евродепутата Мария Габриел да даде важен принос за изборния процес”, добави още ръководителят на дипломацията на ЕС.

Евродепутатът Мария Габриел заяви: „Мисията изразява силната ангажираност на ЕС да допринесе за по-спокоен и прозрачен изборен процес в Габон. Региона на Централна Африка се нуждае повече от всякога от демократични и безспорни избори. Ние приветстваме поканата на властите в Габон и доброто сътрудничество, по време на подготовката на мисията“.