Момичетата и информационните технологии

0
1214

ITU_Logo_E

На 28 април 2016 г. се проведе  инициативата „Ден на момичетата в информационните и комуникационните технологии”. Тя се провежда всеки последен четвъртък от месец април от Международния съюз по далекосъобщения на ООН (ITU), като има за цел да се повиши информираността и да се насърчат момичетата и младите жени към професионална реализация в сферата на технологиите и комуникациите.

ITU прогнозира недостиг на умения за над два милиона работни места в сектора на информационните и комуникационни технологии в рамките на следващите пет години. Момичетата и младите жени, които учат да пишат кодове и се развиват в сферата на компютърните науки, ги очаква успешна кариера в сектора. Информационните технологии дават силно предимство в почти всяка друга сфера, която те изберат да преследват.

„Технологиите днес заемат изключително важна част от живота ни и помагат за подобряване му навсякъде по света-чрез по-добро здравеопазване, по-добро управление на околната среда, по-добри комуникации и по-добри образователни системи. По този начин заедно се учат и деца, и възрастни”, каза генералният секретар на Международния съюз по далекосъобщенита на ООН. „IT специалистите работят въху някои от най-интересните проекти, които можем да си представим. Момичетата и жените, които се развиват в сектора, печелят добри заплати и имат изобилие от възможности за кариера”, допълни още той.

Според ITU, инициативата има за цел да вдъхнови държавния и частния сектор да намерят начини да осигурят възможности за умения за момичетата и младите жени, които да бъдат професионалисти в областта на информационните и комуникационните технологии. „Увеличаването правата на момичетата в сектора и тяхното развитие е не само добре за тях и семействата им. Това може да окаже силно влияние на социално-икономическото развитие на национално ниво”, коментира директорът на Бюрото за развитие на далекосъобщенията, Брахима Сану.

До 2015 г. кампанията е достигнала до около 177 000 момичета по света чрез над 5 300 събития в повече от 150 страни. ITU очаква през 2016 г. този брой значително да се увеличи, тъй като се предвиждат още редица прояви, организирани със съдействието на държавите членки на ITU, Cisco, Ericsson, GSMA, Microsoft, Oracle и университети от цял свят.

 

Източник: UN

Изготвил: Андреа Йовева